Csank Csaba értesítése alapján: Tangazdaság is segít a tanulásban a Nógrád megyei zöld iskolában

Zalakomári Iskola

Az egyedi tanulási módszert alkalmazó Budapest School (BPS) Terényben nyitja meg legújabb intézményét a fenntarthatóság jegyében. A zöld iskolának a Noha Terény alkotó- és közösségi tér biztosít helyet. A diákok tangazdaságot hoznak létre, megismerik a természetet, s mindezt pedig a Nemzeti Alaptantervvel összhangban.

Kökényesi Ágnes, a BPS tanára már évek óta Szandán tölti a hétvégéket és a nyarakat a családjával. Nemes Natália, a művészeti tanfolyamokat és programokat kínáló Noha Stúdió alapítója pedig öt évvel ezelőtt hozta létre Terényben az ötezer négyzetméteres alkotó- és közösségi térként, illetve ökotudatos szálláshelyként funkcionáló Noha Terényt. Kökényesi Ágnes és Nemes Natália úgy vélik, hogy hosszú távon a vidéki élet fenntarthatóbb, mint a városi, és jó lenne, ha a fiatalok itt tudnának maradni és tanulni. Ebben pedig nagy segítséget nyújthat a szeptemberben megnyíló terényi zöld iskola.

– A BPS tavaly államilag elismert intézménnyé vált, aminek következtében lehetőségünk nyílt arra, hogy létrehozzuk a régóta vágyott zöld iskolát – mondta Kökényesi Ágnes. Hozzátette: – Az iskolában a BPS modelljét fogjuk alkalmazni, többek között a mentorálást, a portfólió alapú értékelést, a rugalmas csoportalakítást és a saját tanulási utak kialakítását. Mindezt az élményalapú oktatás, a fenntarthatóság és a természetközeliség jegyében, figyelembe véve a Nemzeti Alaptantervet is. A gyerekek megtanulnak tanulni, motiváltak maradnak a tanulásra és képesek lesznek önállóan elmélyülni az érdeklődésüknek megfelelő témákban. A tanárok autonómok abban, hogy mit és hogyan, milyen eszközökkel és mennyi időn keresztül tanítanak. Itt mindenki a saját tempójában tanulhat és főként a diákok erősségei kerülnek előtérbe.

A tervek szerint maximum ötven-hatvan fős mikroiskola jönne létre alsó és felső tagozattal, amely az első évben a Noha Terény területén működne.

– Azért esett a választásunk Terényre, mert a faluban és annak környékén is rengeteg a városból kiköltöző család. A befogadó helyiekkel karöltve pedig nagyon jó közösség kezd kialakulni. Emellett a Noha Terény nem csak otthonos, hanem a nagy területnek és a sok épületnek köszönhetően alkalmas a mikroiskola működtetésére – mondta Nemes Natália.

Kökényesi Ágnes és Nemes Natália arra a kérdésünkre válaszolva, hogy milyen lesz egy tanítási nap az iskolában elmondták, hogy követni fogják a BPS moduláris tanmenetét. Ennek következtében a csoportokat a gyerekek igényei, a tudásuk és érdeklődésük szerint osztják fel. A tanítás kilenc óra körül venné kezdetét, mindenképpen valamilyen aktívabb mozgásformával, ami lehet egy kis séta, kirándulás a környező erdőkben, jóga, lovaglás vagy éppen röplabda. A közös reggeli után, a rövidebb-hosszabb tanórákat a tanárok a saját elképzeléseik szerint kreatív és érdekes módon tarthatják meg, akár a természetben is. A közös ebédet pedig egyéni tanulási idő követheti, különböző szakkörök, foglalkozások és szabad tevékenységek.

– Egy tangazdaságot szeretnénk létrehozni, amit napról napra a kertórába foglalva művelnénk. Az erdőórán megismernénk a természetet és a diákoknak megtanítanánk, hogyan óvják a környezetüket. Emellett szeretnénk bevonni a helyi közösséget, vállalkozókat is a tanításba. Ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék a népi kultúrát, az építészetet, a hagyományokat és a különböző szakmákat. Ezenkívül a digitális eszközök és az applikációk használata, a robotika, valamint a programozás is az oktatás részét képeznék. Természetesen a matematika és az idegennyelvek mellett – mondta Kökényesi Ágnes.

Nemes Natália kitért arra is, hogy a zöld iskoláról a térségből és külföldről is rengetegen érdeklődtek. Az intézményt pedig a BPS mikroiskola-hálózatára jellemző közösségi finanszírozással tartanák fenn.

– A szülői támogatásokon keresztül a családok többsége finanszírozná a diákok kisebbik részének a tanulását. Ezáltal a későbbiekben tudnánk növelni a támogatott helyek számát. Emellett erdei iskolaként is üzemel a Noha Terény, amelynek bevételei egy részét szintén a zöldsulira fordítanánk – hangsúlyozta Nemes Natália.

Sokszínű alkotótérré vált a Noha

A Noha Stúdió alkotóműhelyt és közösségi teret 16 évvel ezelőtt alapították Budapesten. Nemes Natália alapító elmondta, a gyerekektől az idősekig vannak tagjaik. – Olyan művészeti tanfolyamokat és programokat szerveztünk, amelyek minden korosztály érdeklődésének megfeleltek, illetve tanulási lehetőséget biztosítottak. Ilyen volt például a jóga, a torna, a filmnézés és a kézműves-foglalkozások. Közösségünk nagy vágya volt, hogy ezeket a tevékenységeket szabadtéren is meg tudjuk valósítani. Terényre egy munkával kapcsolatos utazás során találtunk rá. Bár az épületek nem voltak túl jó állapotban, de közös munkával sikerült őket helyrehozni. Időközben pedig egy ökotudatos szálláshelyet, egy erdei iskolát és egy tangazdaságot is kialakítottunk itt. Tavaly pedig egy nagy közösségi teret is létesítettünk – mondta Nemes Natália.

Forrás: nool.hu, Lászlók Judit