Csank Csaba értesítése alapján: Összefogtak a nyugat-nógrádi óvodák

Fotó Ráckeresztúri óvoda

Nyugat-Nógrádi Óvodák Hálózata néven hoztak létre szakmai együttműködést a térség óvodáinak vezetői. A kezdeményezéshez eddig huszonnyolc település csatlakozott.

Bartkievicsné Hegedűs Krisztina, a Nőtincsi Vár-Lak Óvoda vezetője elmondta, hogy Paróczi Tibornéval, a Berceli Csemetekert Óvoda vezetőjével tartott megbeszélése során egy olyan szakmai csoport létrehozása merült fel, amelyben elsődleges céljuk az óvodai vezetők munkájának segítése, és a környező intézményekkel történő kapcsolattartás.

– Ez alapján Paróczi Tibornéval – aki a Nógrád megyei Pedagógiai Oktatási Központ (POK) szaktanácsadója is – létrehoztuk a Nyugat-Nógrádi Óvodák Hálózata nevezetű kezdeményezést – fogalmazott Bartkievicsné Hegedűs Krisztina. Hozzátette: – Fontosnak tartom az egymástól való tanulást, az intézményi jógyakorlatok bemutatását és a közös gondolkodást. Utóbbi eredményességére és a kölcsönös segítségnyújtásra alapozva hívtuk életre a szervezetet, amely a hálózati együttműködést hivatott szolgálni.

A Nyugat-Nógrádi Óvodák Hálózata eddig két alkalommal tartott szakmai napot. A kezdeményezéshez 28 térségi település csatlakozott: Bánk, Bercel, Berkenye, Borsosberény, Csesztve, Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Felsőpetény, Galgaguta, Ipolyvece, Keszeg, Magyarnándor, Mohora, Nagyoroszi, Nézsa, Nógrádkövesd, Nógrádmarcal, Nógrádsáp, Nőtincs, Patak, Rétság, Romhány, Szanda, Szendehely, Szente, Tereske és Tolmács.

– Első alkalommal a Nőtincsi Vár-Lak Óvodában sikerült megtartani a szakmai rendezvényt, ahol megismerkedtünk és a közös célokat fogalmaztunk meg. Egy kívánságfát készítettünk, ahol mindenki három elképzelést fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne, illetve mit vár ettől a közösségtől. A sok hasznos gondolat és cél mellett főként az együttműködés, a tapasztalatcsere, egymás munkájának segítése, a jógyakorlatok átadása és a szakmai képzések szerepeltek a listán – mondta Bartkievicsné Hegedűs Krisztina.

Az óvodák közti szakmai együttműködést Hugyecz Ádám, Nőtincs polgármestere is támogatja, így a következő összejövetel az önkormányzat támogatásával a helyi Tópart Vendégházban valósult meg.

– A második szakmai napon a köreinkben köszönthettük Dupákné Gecse Adélt, a salgótarjáni POK munkatársát, valamint Tóth Mariannt és Jamriskáné Muladi Andreát, a salgótarjáni POK szaktanácsadóit. Bemutatták, miben támogathatja a POK az intézményeink, az óvodapedagógusaink, és az intézményvezetőink munkáját. Emellett segítséget kaphattunk a pedagógiai-szakmai szolgáltatások igényfelmérésének elvégzéséhez – hangsúlyozta a nőtincsi óvodavezető, aki bízik a POK-kal való további sikeres együttműködésben. Majd kitért a kezdeményezés terveire is.

– Terveink között szerepel a tematikus szakmai napok szervezése, egymás intézményeinek és jógyakorlatainak megismerése, az ágazatot érintő változásokra vagy jogszabály-módosításokra való felkészülés, valamint a közös gondolkodás. Ezenkívül megvitatjuk az esetleges közös problémákat, és mint a Nógrád megyei Nemzeti Pedagógus Kar küldöttje, ezeket a nehézségeket továbbítom a kar felé. Legfőbb célunk a vezető kollégák szakmai munkájának támogatásán túl egy olyan kapcsolati háló kialakítása, amely támogatja az intézményvezetőket a folyamatosan változó, kihívásokkal teli munkájuk során – mondta Bartkievicsné Hegedűs Krisztina.

Forrás: nool.hu, Lászlók Judit