Csank Csaba értesítése alapján: Nem csak aszfaltoznak, a szemetet is összeszedik a nógrádi utak mellől

Fotó behir.hu

 

Megyénkben a közútkezelő munkatársai több helyszínen gyűjtötték az út menti illegális hulladékot a múlt héten. A szemét nagy részét az utazás során a gépjárművekből kidobott PET-palackok, cigarettás dobozok és más csomagolási hulladékok teszik ki.

A kormány Tisztítsuk meg az Országot! programjához kapcsolódva az út menti hulladékok összegyűjtésére fókuszál a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Pécsi Norbert, a közútkezelő társaság kommunikációs osztályvezetője elmondta: az út menti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt országosan gondoskodtak az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

– Nógrádban a múlt héten munkatársaink a hulladékokkal leginkább terhelt útszakaszokon dolgoztak. Ezek között volt a 2-es főút Rétság és Parassapuszta közötti, illetve a 22-es főút Balassagyarmat és Szécsény közötti szakasza. A helyszínek listáján több bekötőút is szerepelt, a borsosberényi, a diósjenői, a mizserfabányai, a kazári vagy a bujáki. Az autósok emellett a Kisterenye–Mátraszele összekötő úton, a megyeszékhely bel- és külterületén, a Zabart és Ózdot összekötő út nógrádi szakaszán, Salgótarján, Kazár és Vizslás térségében is láthatták munkatársainkat. Összesen 14 munkatársunk gyűjtötte a hulladékot. A zsákokba szedett szemét legnagyobb részét az utazás során a gépjárművekből kidobott PET-palackok, cigarettás dobozok, más csomagolási hulladékok tették ki. Továbbra is fellelhetők lomtalanításból származó hulladékok is az utak mentén – ismertette Pécsi Norbert, aki azt is hozzátette: országosan évente hozzávetőleg 10 ezer tonnányi szabálytalanul kihelyezett hulladékot számolnak fel. A szemét összegyűjtése és lerakóba szállítása a közútkezelőnek – így az adófizetőknek – évente másfél milliárd forintjába is kerülhet.

– Nógrádban átlagosan évi 500 tonna szemetet gyűjtünk össze az utak mellől. A mostani akció során rögzített – például a gyűjtött mennyiséggel kapcsolatos – adatok feldolgozása még zajlik – mondta Pécsi Norbert. Hozzátette: az időjárás nem kedvezett az akciónak, de ütem szerint haladtak.

Forrás: nool.hu