Csank Csaba értesítése alapján – Fejlődik Nógrád megye: egy nap alatt több beruházást is átadtak

Fotó H.Cs., NMH

Szerdán több elkészült beruházást is átadtak a nógrádi települések önkormányzatai. Vizsláson könyvtári információs és közösségi térnek, míg Karancsberényben a megújult közösségi háznak örülhet a lakosság. Karancskesziben az óvoda, a civil ház és két út is korszerűsödött.

Vizsláson könyvtári információs és közösségi teret adtak át. Sándor József, a település polgármester az ünnepségen elmondta: az internet megjelenése csökkentette a fiatalok könyvszeretetét, sok esetben még a kötelező olvasmányokat is online olvassák el.

– Megfoghatatlan szépség rejlik a könyvekben, amit muszáj átadnunk az új generáció számára. A vizslási könyvtár sokkal több lesz egy kötetekkel teli helyiségnél: ez egy közösségi színtérré válik, ahol az emberek beszélgethetnek, játszhatnak, olvashatnak, diákat vetíthetnek vagy kézműveskedhetnek is – hangsúlyozta Sándor József.

A település művelődési házában kialakított könyvtári teret – a kötetállományon túl – egyebek mellett bútorokkal, projektorral és játékokkal szerelte fel a Balassi Bálint Megyei Könyvtár. Molnár Éva, az intézmény igazgatója kifejtette: a kormány a megyei könyvtáraknak állandó támogatást biztosít a kistelepülések megsegítéséhez.

– Ebben megyénk élen jár, hiszen 121 – ötezer lélekszám alatti – községben van jelen a megyei könyvtár, ami 98 százalékos lefedettséget jelent. Idén a könyvtárral rendelkező falvak közé csatlakozott Somoskőújfalu és Romhány is. Reméljük, hogy hamarosan Nógrád megye minden kistelepülésén jelen leszünk – hangsúlyozta Molnár Éva, hozzátéve: – A vizslási könyvtárat a tervek szerint már tavaly átadták volna, ezt azonban a koronavírus-járvány berobbanása megakadályozta. Ezt követően az igazgató átadta Sándor Józsefnek a Filu névre elkeresztelt kabalafigurát is, amely az intézmény és a falu közötti együttműködést jelképezi.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is hangsúlyozta az olvasás fontosságát, valamint méltatták a kistelepülések és a megyei könyvtár közötti szoros kapcsolatot. A rendezvény színvonalát a Nógrád Táncegyüttes és a vizslási Bóbita Óvoda gyermekeinek a műsora emelte.

Karancskesziben szerdán három, a közelmúltban elkészült beruházást is felavattak. Az ünnepségen mások mellett jelen volt Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke is. Királyhegyi Gyula, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően kettő, míg a Magyar Falu Program jóvoltából egy beruházás valósulhatott meg.

– A helyi óvodában megtörtént a teljes külső- és belső felújítás, illetve új, a mindennapi tevékenységhez nélkülözhetetlen eszközökkel is gazdagodott az intézmény. Ezen kívül kialakítottak egy tornatermet és egy harmadik csoportszobát is, a főzőkonyha pedig 400 négyzetméterrel bővült. Ez a beruházás több mint 288 millió forintból zajlott le – emelte ki Királyhegyi Gyula.
Hozzátette: emellett mintegy 35 millió forintból történt meg a Civil Ház energetikai felújítása, a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, a mozgáskorlátozott mosdó kialakítása és a napelemes rendszer kiépítése. Ebben az ingatlanban többek között a civil szervezetek kapnak helyet, de gyermekétkezdeként is szolgál, valamint a házi segítségnyújtás és a gyermekvédelmi szolgálat is ott működik.

A Magyar Falu Programban közel 30 millió forintból újult meg két út: a Széchenyinek az egyik szakasza, illetve a Marakodipusztán található Dobroda út teljes egészében.

Balla Mihály köszöntőjében kiemelte: nagy öröm számára, hogy mind a Karancs-völgyében, mind pedig a térségben fel tudnak mutatni több olyan fejlesztést is, ami a közösséget szolgálja. Ebből adódóan a falvakban élő emberek is érezhetik, hogy az ő környezetük is fejlődik.

Skuczi Nándor beszédében hangsúlyozta, hogy a polgármester és a helyi közösség a továbbiakban is számíthat a Nógrád Megyei Közgyűlés támogatására.

Karancsberényben ünnepélyes keretek között adták át a több mint 62 millió forintból felújított közösségi házat. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából lezajlott az épület energetikai korszerűsítése, többek között napelemmel is gazdagodott a közösségi ház és az akadálymentesítés is megvalósult. A Magyar Falu Programban megtörtént a belső termek teljes felújítása, a vizesblokk kialakítása és az elavult elektromos hálózat korszerűsítése is.

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: egy olyan fejlesztés valósult meg a közelmúltban, amely a karancsberényi közösséget, az ott élő embereket fogja hosszú időn át szolgálni.

Forrás: nool.hu, Veres Edina, Gerhát Karina