Családok éve után a családtámogatások éve

fotó: Kékesi Márton

A Kormány 2018-at nyilvánította a családok évének és számos olyan intézkedés került bevezetésre, mely elismerte és segítette a családok létét. Mindezek után – szinte nem remélt módon – már az idei év elején minden eddigit felülmúló újabb támogatások bevezetésére került sor.

A mai fiataloknak nem árt jogásznak és közgazdásznak lenni, hogy a házasságot és a gyermekvállalást elősegítő sok – sok kedvezmény közül kiválasszák a számukra legkedvezőbbet.

A babaváró támogatásról szóló 44/2019. korm. rendelet alapján tíz millió forint kölcsönhöz juthat minden házaspár és külön felsorolt feltételek teljesülése esetén (melyek lényege három gyermek megszületése) akár a teljes kölcsön összeg megfizetése alól is mentesülhetnek.

Nemigen volt eddig példa arra, hogy a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatást kaptak volna, vissza nem térítendő formában, de a 45/2019. korm. rendelet három avagy több gyerek esetén 2 500 000,- forintos összeg keretig erre nyújt lehetőséget.

Eddig is jelentős mértékű volt  a fiatalok otthonteremtési támogatása, de 46/2019. korm. rendelet ezt még tovább bővíti, a családok számára kedvezően módosítva a korábbi, még csupán pár éves jogszabályokat.

Nem közvetlenül kapcsolódik ugyan a családok anyagi támogatásához, de összességében szinte az egész társadalom számára jelentős változásokat hoz, azon kormányhatározat, mely a családvédelmi akció terv részleteit szedi pontokba. Mindezek körében a rövid idő ellenére is immár a világ számos pontján elismerést váltott ki azaz elképzelés, hogy 2020. január elsejétől kezdődően a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, teljes életükre mentesülnek a munkával szerzett jövedelmük utáni adófizetési kötelezettség alól.

Dr. Bakos Zoltán