Családbarát és vidéktámogató költségvetés

Fotó: Shutterstock

2018. június 13-án adta át a polgári kormány Pénzügy-minisztere a Ház Elnökének a 2019. évi költségvetésről szóló törvény tervezetét.

Feltételezem, hogy ezt a hírt nem kapta fel a nemzetközi média, holott nagyon kevés ország dicsekedhet azzal, hogy már az év közepén foglalkozhat a parlament a következő év költségvetésével.

Nem is szeretnék olyan esetre gondolni, ami több alakalommal is előfordult nálunk fejlettebbnek mondott országokban is, tehát, hogy az új pénzügyi év elfogadott költségvetés nélkül kezdődött és így az állam működése részben leállt.

Kellő idő van a törvénytervezet megtárgyalására és megalapozott remény arra, hogy az új költségvetést még július hónapban elfogadják, így tehát kellő ideje lesz minden szervezetnek a felkészülésre.

A tervezetben célként fogalmazódik meg az államadósság további csökkentése, ezen belül is a devizában felvett kölcsönök arányának mérséklése.

Bár 2018. a családok éve, de a 2019-es költségvetés is különös hangsúlyt kíván fordítani a családok támogatásra, helyzetük megerősítésére, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyre, az oktatásra, a kultúrára és a közbiztonságra.

A Polgári Kisgazdák örömmel fogadják, hogy a vidékre történő odafigyelést, mely a költségvetés tervezetében számos helyen megfogalmazódik. Különös figyelmet érdemel az osztatlan földtulajdon kimérésének költségvetési támogatása, a zártkerti program támogatása, de említhetném a Szigetközzel, a Hortobággyal, a védett természeti területekkel, az állatvédelemmel, a fenntartható erdőgazdasággal kapcsolatos részeket is.

A jövő szempontjából fontosnak tartom a középfokú mezőgazdasági szakoktatásra szánt összeg megfelelő felhasználását is, ám változatlanul az az álláspontunk, hogy már az általános iskolában meg kell kezdeni a mezőgazdasági ismeretek alapszintű oktatását.

A magam részéről nagy érdeklődéssel várom a „Modern Falvak” program megvalósulását, mert ennek számos szempontból lehet a társadalomra, a családokra, a gazdasági életre kiható eredménye.

Dr. Bakos Zoltán