Csaknem ezer kilométer külterületi közút újulhat meg vidékfejlesztési forrásból

Kondoros - A déli külterületi út. - A kép forrása: deliut.hu

A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatásoknak köszönhetően várhatóan mintegy ezer kilométer külterületi közút újulhat meg, ami jelentősen hozzájárul a vidéki térségben élők akadálymentes közlekedéséhez – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kondoros külterületét érintő útfejlesztés zárórendezvényén.

Mint kiemelte, jelentős eredmény, hogy a Vidékfejlesztési Program keretének több mint 100 százalékára megszülettek a támogatói döntések, amelyből a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák, mind pedig a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére.

A külterületi helyi közutak megújítására, illetve az önkormányzati utak karbantartásához szükséges gépek beszerzésére az Irányító Hatóság ez idáig közel 46 milliárd forint összegű támogatást ítélt meg csaknem ezer pályázó számára. Kondoros önkormányzata ebből a forrásból több mint 100 millió forint összegű támogatást nyert el a Hosszú sori, valamint a Szárító dűlői lakosok közlekedését, mindennapi életét megkönnyítő útfelújításra, ami a mezőgazdasági területek, vállalkozások gond nélküli megközelíthetőségét is biztosítja. Az államtitkár emlékeztetett, hogy Kondoroson már a megítélt vidékfejlesztési támogatás közel teljes egészében kifizetésre került, amelyhez az önkormányzatok számára bankgarancia nélkül elérhető előlegigénylési lehetőség is hozzájárult. (Forrás: AM)