Csak az a kérdés, mekkorát robbant a magyar gazdaság – Szinte biztosan teljesül Orbán Viktor nagy ígérete

Fotó: orientpress.hu

Nagyrészt a tavalyi alacsony bázis miatt biztosra vehető, hogy korábban sosem látott, éves alapon kétszámjegyű ütemben növekedett a magyar GDP a második negyedévben. Ennél fontosabb, hogy az előző negyedévhez képest is dinamikus bővülés lehetett a második negyedévben. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az sem kérdés, hogy teljesül-e a kormányfő által kitűzött 5,5 százalékos idei növekedés, ami után a családok visszakaphatják befizetett személyi jövedelemadójukat. Sőt, a várakozások szerint még a 2022-es növekedés is meghaladhatja a korábbi évek átlagát, vagyis középtávon is erőteljes lehet a visszapattanás a járvány okozta válságból.

Sosem látott növekedés lehetett a gazdaságban

Tavaly a második negyedévben a koronavírus-járvány kitörésével párhuzamosan 13,3%-kal zuhant a magyar gazdaság teljesítménye, ennek a történelmi visszaesésnek köszönhetően jön most történelmi visszapattanás. Ugyanis ahogy ekkora zuhanásra, úgy két számjegyű visszapattanásra sem volt még soha példa, most viszont a Portfolio által megkérdezett elemzők 14-18 százalékos nyers éves növekedést várnak.

Portfolio elemzői felmérés a növekedési várakozásokról (%)
névintézmény2021. q2 éves2021. q2 negyedéves2021. éves átl.2022. éves átl.
Kuti ÁkosMKB Bank14,35,96,1
Halász ÁgnesUnicredit17,82,55,94,5
Nyeste OrsolyaErste Bank17,22,06,94,1
Regős GáborSzázadvég Gazdaságkutató17,11,86,84,5
Suppan GergelyTakarékbank17,32,07,77,0
Török ZoltánRaiffeisen Bank14,02,06,45,2
Virovácz PéterING Bank17,62,07,44,4
konszenzus (medián) 17,22,06,84,5
Forrás: Portfolio     

Éppen a válság hatása miatt az elmúlt hónapok magyar makrogazdsági részadatokban a hó/hó összevetések sokkal inkább tükrözték a valódi helyzetet, mint az éves változás. A GDP esetében is érdemesebb a negyedéves összevetést venni alapul, és azt vizsgálni, hogy folytatódott-e az első negyedév 2%-os növekedése után a korrekció. Amennyiben most is 2% körüli bővülést jelent a KSH (márpedig az elemzők szerint erre minden esély megvan), úgy a gazdaság elérheti a válság előtti kibocsátási csúcsát.

Ha tehát az elemzői várakozásokat vesszük alapul, akkor a második negyedévben Nem lassult a mélypontról történő felkapaszkodás üteme, a konszenzus épp ugyanakkora GDP-bővülést mutat, mint amekkora az első negyedévi GDP-növekedés volt.

Mindez a gazdaság újranyitásának köszönhető

Ahogy a tavalyi történelmi fékezés amiatt volt, hogy a gazdaság gyakorlatilag egyik napról a másikra leállt, így most a komoly felpattanás is az újranyitással függ össze. Az áprilisban kezdődött fokozatos gazdasági újranyitás várhatóan jelentős mértékben megemelhette a gazdaság teljesítményét. Ugyanakkor pont a legfontosabb szegmensről, a szolgáltatások alakulásáról nem rendelkezünk érdemi információval – emelte ki kérdésünkre Virovácz Péter.

Az ING Bank szakembere szerint a szolgáltatások mellett várhatóan továbbra is az ipar marad a gazdaság húzóágazata. Habár meglehetősen hektikus hónapok vannak az ipar mögött, negyedéves szinten még így is bővülni tudott a termelés és a bérek emelkedése miatt vélhetően ennél nagyobb mértékben bővült az ipar hozzáadott értéke. Nagyjából hasonló lehet a helyzet az építőiparral is. Az alapanyaghiány némileg fékezhette az újranyitást követő felfutást, ám a teljeshez közeli kapacitáskihasználtság és a növekvő bérek itt is azt sejtetik, hogy bőven pozitív hozzájáruló lehetett a növekedéshez a szektor – teszi hozzá.

Míg a megelőző negyedévekben az ipari export vezérelte a növekedést, a mostani második negyedévben – az újranyitással párhuzamosan – ütemesen zárkózhatott fel a belső fogyasztás is – emelte ki Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. A második negyedéves csúcs után az év második felében mind éves, mind negyedéves szinten lassulhat a növekedés, s összességében a GDP bővülése az idei év egészében várakozásunk szerint 7% körül alakul majd – teszi hozzá.

Az ipari termelés az első negyedéves 3,9%-os éves növekedésről mintegy 40%-ra pattant fel éves alapon, ami érdemben hozzájárul a GDP robosztus növekedéséhez. Negyedéves alapon azonban az ipar csak minimális, kb. 0,6%-os növekedést mutatott, ami lehetett volna gyorsabb is, ha nem lenne chip- és más alapanyaghiány. Viszont az igen jelentős megrendelés állomány miatt a kilátások kifejezetten kedvezőek – véli Suppan Gergely. Hatalmasat javított a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás, amit a repülőtéri utasforgalom alakulása is tükröz. A vendéglátóhelyek árbevétele az első negyedévben még 38%-kal zuhant az egy évvel ezelőttihez képest, azonban a második negyedévben 64%-kal ugrott, az árbevétel javulása negyedéves alapon mintegy 72%-os. A vendégéjszakák száma az első negyedévben még 86%-kal zuhant, a második negyedévben a tavalyi extrém alacsony bázishoz képest 93%-kal nőtt, az előző negyedévhez képest pedig majdnem megnégyszereződött – teszi hozzá újabb tényezőként a Takarékbank vezető elemzője.

A második negyedéves adatot még nagyban befolyásolták a vírussal kapcsolatos korlátozások, de már az újraindulás kezdete is erre az időszakra esett, így negyedéves alapon ismét érdemi lehetett a bővülés – válaszolta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza.

Innen nehéz lenne nem teljesíteni Orbán Viktor ígéretét

Az idei gazdasági növekedés abból a szempontból is lényeges lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén tavasszal bejelentette, hogy amennyiben a GDP-bővülés 5,5% felett lesz az egész évben, akkor a gyermeket nevelők 2022-ben visszakaphatják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. Éppen ezért érdekes, milyen növekedéssel számolnak az elemzők idén. Nos, az átlagos 6,8%-os bővülés mellett bátran teljesülhet a kormányfő vállalása.

Amennyiben sikerül a várt jó teljesítménnyel zárni az első fél évet, úgy

szinte elképzelhetetlen, hogy a magyar gazdasági idén 5,5 százalék alatt teljesítsen az év egészét nézve

– emelte ki Virovácz Péter. Tekintettel arra, hogy az év második felében tovább emelkedhet a fogyasztás, a beruházások potenciális felfutására is számítani lehet, valamint a nettó export is tovább bővülhet a kiépülő termelői kapacitások következtében, 2021 egészében akár a 7,4 százalékos gazdasági növekedés is elérhető – véli az ING elemzője. Egy ilyen forgatókönyv mellett a 2019. év végi GDP szintjéhez képest már az idei év végén 2 százalékkal felülmúlhatja a magyar gazdaság a válság előtti utolsó negyedév volumenszintjét. Ám ennél is beszédesebb, hogy (ahogyan cikkünk elején utaltunk rá) egy 2 százalékos negyedéves növekedéssel 2021 második negyedévében a GDP szintje már elérheti a válság előttit. 

A delta variáns ugyan egyértelmű kockázatot jelent, azonban folytatódhat a helyreállás, ami még jövőre is áthúzódik (az idei első negyedéves és részben második negyedéves korlátozások miatt egyes ágazatokban még igen mély lesz a bázis a jövő év első negyedévi növekedéshez). Ezért a következő negyedévekben még kifejezetten erős növekedésre számítunk, amit a munkaerőpiac helyreállása és az erőteljes bérdinamika is támogat. Jövőre pedig a szja visszatérítés, a rendőröknek tervezett féléves bónusz, a további egészségügyi béremelések, a 13. havi nyugdíj kéthetes részlete, valamint a 25 év alattiak szja mentessége adhat további lökést a gazdaságnak – foglalta össze Suppan Gergely.

A mostani adatok várhatóan a gazdaság gyors újraindulását mutatják majd, ami azt jelenti, hogy amennyiben a vírushelyzet kedvezően alakul,

a következő években már lehet a korábban tervezettnél szigorúbb fiskális politikát folytatni

– véli Regős Gábor.  

Forrás: portfolio.hu, Beke Károly