Csak a koronavírus-gyanús eseteknél kell mikrobiológiai vizsgálatot végezni

Forrás MTI, EPA, Vu Hong

Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket produkáló betegeknél lehet és kell végezni – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tegnap az MTI-t.

Kifejtették: a sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség.

Magyarországon nincs az új koronavírus által fertőzött beteg, viszont influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső légúti megbetegedéseket – hangsúlyozta Dánielisz Ágnes, az NNK járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap. Kitért arra is, hogy a legújabb hírek szerint székletben is kimutatták az új koronavírus örökítő anyagát, ám mint mondta, a járványügyi adatok alapján egyértelmű, hogy a megbetegedések cseppfertőzéssel terjednek.

Kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma Kínában – jelentette hétfőn a Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171- re nőtt az országban. Eközben elindult vasárnap Kínába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői csoportja, hogy segítse az ottani szakembereket a járvány vizsgálatában.

MTI