Céklapiac: Olaszország és Hollandia a fő céklatermelők az EU-ban

Fotó: termalfurdo.hu

A közösség belső piacán a legtöbb céklát, 58 ezer tonnát Olaszország (58,1 ezer tonna), valamint 51 ezer tonnát Hollandia értékesítette 2017-ben. – A vezető céklaimportőrök 67 ezer tonnával Németország és 44 ezer tonnával Franciaország voltak.

Németországban a céklát a nagybani piacokon átlagosan 77 euro cent kilogrammonkénti áron kínálták a 2018-as esztendő 15. héten, ami átlagosan egy euro centtel volt olcsóbb az előző év azonos időszakában kialakult árnál. Magyarországon a cékla elsősorban feldolgozva kerül forgalomba. A hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott céklának a táplálkozásban betöltött szerepe alaposan megváltozott az utóbbi években. Salátakeverékekben, szendvicsekben kínálják az éttermek, valamint a cékla lé és a céklachips is bővíti az egészséges élelmiszerek választékát. Ennek köszönhetően a cékla fogyasztása növekszik. A vörös mellett megjelentek a sárga és fehér húsú fajták is. A cékla, a hazai zöldség-külkereskedelemben a retekkel, más hasonló gyökérfélékkel együtt negatív egyenleget mutat. A behozatal elsősorban Németországból történik, míg a kivitel döntően Románia felé. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű cékla árak az előző év első negyedévében tapasztalt árakhoz képest nem változtak, azaz maradt az átlagosan 110 forintos kilogrammonként céklaár. (Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet – AKI)