Ceglédberceli baleset: jogosítványa sem volt a román sofőrnek

Fotó: infostart.hu

A Polgári Kisgazdák mindenkinek javasolják a szabályok betartását. Mindig tragédia kell hozzá, hogy az emberek megértsék, hogy nem ellenükre hoznak – néha kimondottan szigorúnak tűnő – rendelkezéseket. (kpe.hu)

Újabb részletek derültek ki a kilenc halálos áldozatot követelő ceglédberceli balesetről: román lapinformációk szerint a balesetet okozó sofőrnek nem volt megfelelő jogosítványa, és a mikrobuszt is kivonták a forgalomból.

Az Adevarul.ro román portál szerint a szabálytalan előzésbe kezdő és közben a mobiltelefonján facebookozó sofőr, Petru K. nem rendelkezett olyan engedéllyel, amely lehetővé tette volna, hogy embereket fuvarozzon, ráadásul két hónappal korábban a mikrobuszt, amellyel fékezés nélkül nekicsapódott egy teherautónak, két hónappal korábban a román rendőrség kivonta a forgalomból.

A keddi ütközés erejét jelzi, hogy a magyar és a román hatóságok egyelőre csak nyolc utast tudtak azonosítani a kilenc halálos áldozat közül.

Kilenc román állampolgár vesztette életét a Ceglédbercelnél kedd délután történt balesetben, amikor egy kisbusz egy homokszállító teherautóval ütközött a 4-es főúton.

(infostart.hu)

Előzmények 

Tragédia a 4-esen: mobilozott vezetés közben a kisbusz sofőrje

Kilenc román állampolgár vesztette életét a Ceglédbercelnél kedden délután történt balesetben, amikor egy kisbusz egy homokszállító teherautóval ütközött a 4-es főúton. A sofőr figyelmét a mobiltelefonja vonhatta el.

Paul Ciocoiu, a román külügyminisztérium szóvivője a bukaresti Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a Maros megyében bejegyzett kisbusz a 4-es országúton Románia felé tartott, amikor Budapesttől 59 kilométerre kedd délután bekövetkezett a baleset – írta a Krónika.ro.

A bukaresti sajtó kedden késő este olyan felvételt tett közzé, amely néhány másodperccel a frontális ütközés előtt készült, a román mikrobusz sofőrjének mobiltelefonjával. Az Adevărul napilap honlapja szerint a videót a járművezető egyik ismerőse tette közzé. A felvétel itt megnézhető, de csak erős idegzetűeknek ajánlott.

A felvétel szerint a sofőr facebookozott vezetés közben, egy ismerősével létesített videókapcsolatot, és vélhetően a figyelmetlensége miatt hajtott át a másik sávba, ahol frontálisan ütközött a homokot szállító teherautóval.

András Tamás rendőrségi szóvivő közlése szerint a balesetben hét férfi és két nő vesztette életét.

Sajtóhírek szerint az áldozatok a Maros megyei Mikefalvához tartozó Désfalváról származnak, és Szlovéniából igyekeztek haza. A román külügyminisztérium tájékoztatott arról, hogy a budapesti nagykövetség konzuli egysége a helyszínre utazott, hogy segítséget nyújtson a bajba jutottaknak.

(infostart.hu)