Čaputová miniszterelnökké nevezte ki Ódor Lajost

Fotó: TASR-felvétel, Czímer Gábor

Zuzana Čaputová köztársasági elnök átadta a miniszterelnöki megbízást Ódor Lajosnak, aki mától a szakértői kormányt vezeti. Egyben az új minisztereket is kinevezte. Az államfő ugyanakkor felmentette az Eduard Heger (Demokraták) által vezetett kabinetet.

A köztársasági elnök hétfőn délelőtt a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Ódort és Hegert. A hivatalnokkormány kinevezésére az után kerül sor, hogy a Heger-kabinet négy minisztere is távozott, és mivel már ez a kormány csak ügyvivői státuszban volt, nem lehetett új tárcavezetőket kinevezni.

Az államfő az új kormány kinevezését követő beszédében arról beszélt, a hivatalnokkormánynak az egyik legfontosabb feladata az uniós helyreállítási alap forrásainak lehívása. További kiemelt feladatként említette az infláció elleni küzdelmet.

Ódor, már mint kormányfő megköszönte a belé helyezett bizalmat. „Mindent megteszünk, hogy az országot, a rendelkezésünkre álló rövid idő ellenére, előre mozdítsuk” – jelentette ki azzal, az előre hozott parlamenti választásig fogják irányítani Szlovákiát. Nem fognak etikai, kulturális témákat megnyitni.

A hivatalnokkormány minisztereinek névsorát Čaputová hivatalosan már péntenek ismertette. Hétfőn délelőtt pedig az elnök ki is nevezte az új tárcavezetőket. A szakértői kabinetben két magyar miniszter is lesz, a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter Balík Péter, míg pénzügyminiszter Horváth Mihály lesz.

A miniszterelnök-helyettesi pozícióba Líva Vašáková kerül, aki elsősorban az uniós helyreállítási terv megvalósításáért fog felelni. A gazdasági minisztériumot Peter Dovhun vezeti majd. Dovhun eddig a szlovákiai villamosenergia-hálózatot felügyelő állami vállalat, a SEPS vezérigazgatója volt.

Az oktatási minisztériumot Daniel Bútora fogja irányítani. Bútora eddig lektorként és coachként dolgozott különböző vezetőképző programokban. 2018-ban megalapította az Igazgatók Akadémiája nevű programot, amely az iskolaigazgatók számára indít vezetőképzéseket. A közlekedési tárcát Pavol Lančarič, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot Jozef Bíreš veszi át.

A belügyminiszter Ivan Šimko, a védelmi tárcavezető Martin Sklenár, az igazságügyi miniszter Jana Dubovcová, a külügyminiszter Miroslav Wlachovský, a munkaügyi tárca vezetője Soňa Gaborčáková, a környezetvédelmi tárcavezető Milan Chrenko, az egészségügyi miniszter Michal Palkovič, a kulturális miniszter pedig Silvia Hroncová lett.

Forrás: ujszo.com

https://ujszo.com/kozelet/caputova-miniszterelnokke-nevezte-ki-odor-lajost