Budapestre „látogatott Afrika”: bővítjük a mezőgazdasági kapcsolatokat

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az Afrika-fórumon. - A kép forrása: magyarmezogazdasag.hu

Az 55 tagú Afrikai Unió számos országából érkeztek magas rangú vendégek a harmadik Budapest Afrika Fórum rendezvényre, aminek témája ezúttal a mezőgazdaság volt.

A résztvevők és az előadók megoszthatták a tapasztalataikat és tudásukat a magyar-afrikai mezőgazdasági kapcsolatokról és új együttműködésekről is tárgyaltak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Agrárminisztérium által szervezett fórumon Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy az afrikai kontinensen a XX. század második felében rohamosan növekedett a magyar jelenlét. Számos afrikai országban épültek feldolgozóüzemek és mintatelepek magyar részvétellel. Továbbá több évszázados agrárkutatásunk és oktatásunk is nyitott volt az afrikai hallgatók felé. Az elmúlt években Magyarország sokat dolgozott azon, hogy innovációit az afrikai kontinensen is minél szélesebb körben megismerjék. A miniszterhelyettes elmondása szerint a kapcsolatok bővítésére a kutatás-fejlesztés, a beruházások, az ehhez kapcsolódó tudáscsere terén még számos lehetőség kínálkozik. Magyarország kiváló természeti adottságokkal rendelkezik a jó minőségű élelmiszerek előállításához. Ehhez hozzájárul az agrárium több évszázados termelési hagyománya és a gazdák szakértelme. Számos mezőgazdasági és élelmiszeripari termékből jelentős exportkapacitásokkal is rendelkezünk, valamint készen állunk megosztani partnereinkkel tudásunkat és technológiánkat – mondta a miniszterhelyettes. Ugyan Magyarország természeti, mezőgazdasági viszonyai is nagyon eltérőek Tunéziáéhoz, Ugandáéhoz vagy a Dél-Afrikai Köztársaságéhoz képest, vannak olyan kihívások, amelyekre együtt találhatjuk meg a helyes választ – mondta Farkas Sándor. Ilyen például a klímaváltozás hatásainak mérséklése a mezőgazdasági haszonnövények és haszonállatok hő- és szárazságtűrő fajtaváltozatainak nemesítésével, az újonnan megjelent vagy terjedőben levő kártevők elleni fellépés, a talaj fenntartható tápanyag-utánpótlásának biztosítása, továbbá az öntözés kérdésének megoldása. Magyarország kutatóintézetei közül a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ kutatói az elmúlt években számos afrikai országban kezdeményeztek közös projekteket és együttműködést a gabonakutatástól egészen az édesvízi halgazdaságok fejlesztéséig. Ezek szilárd támaszt biztosíthatnak a magyar-afrikai agrárkapcsolatok további fejlődéséhez – mondta Farkas Sándor. (Forrás: magro.hu)

A Kisgazda Polgári Egyesület szakértői örömmel látják a magyar mezőgazdaság nemzetközi kapcsolatainak, és egyben a külgazdasági lehetőségeinek a bővülését. A magyar mezőgazdaság tradicionálisan is évszázadokon át a világ élvonalában volt. A KPE szakértőinek az a meggyőződése, hogy a XX.század utolsó egynegyedében és a XXI. század első évtizedében bekövetkezett megtorpanás után a hazai agrárium vissza fogja nyerni méltó helyét a nagyvilágban. Az élelmiszer a XXI. század derekára keresett stratégiai árucikk lesz a Földön. (KPE)