Brüsszeli korrupciós botrány: a vezető bíró lemondatására játszanak

Fotó origo.hu

Miközben újabb elfogatóparancsokat adott ki a belga Michel Claise nyomozóbíró a több százezer eurós brüsszeli korrupciós ügyben, az érintett, baloldali képviselőkből álló „négyes fogat” már letartóztatott tagja, a szocialista Marc Tarabella európai parlamenti képviselő védőcsapata a vezető bíró lemondatását követeli.

Nem lehet a véletlen műve, hogy Tarabella ügyvédje, Maxim Töller a súlyos bűncselekményekkel megvádolt európai parlamenti képviselőkkel szemben emelt vád legerősebb képviselőjét, Michel Claise vezető bírót vette a célkeresztbe.

Balos négyes fogat: támadva védekeznek?

Az ügy legfrissebb fejleménye ugyanis, hogy ismertté vált az a szocialista és szociáldemokrata képviselőkből álló „négyes fogat”, amely kulcsszerepet játszik a múlt decemberben kirobbant európai parlamenti korrupciós botrányban. Ennek a csoportnak a tagja a belga szocialista Marc Tarabella, a másik három képviselő ellen adtak ki most elfogatóparancsot – közölte a Politico.

Azután, hogy Tarabellát először vétlen áldozatnak próbálta beállítani,

Töller most taktikát változtatott.

Azzal érvel, hogy Michel Claise korábbi elfogatóparancsa, melyet Trabella ellen adott ki, sérti védence ártatlanságának vélelmét.

Az elfogatóparancsban Töller szerint a vezető bíró azt állítja, hogy Tarabella nyilvános állásfoglalásai kezdetben nem Katar mellett szóltak, majd ezek az álláspontok megfordultak, és ez abban az időszakban történt, amikor gyanús pénzátutalásokat észleltek. Töller szerint ezek kategorikus állítások – fogalmaz a Politico.

Előre isznak a medve bőrére

A letartóztatott Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi szocialista alelnökének új ügyvédje, Sven Mary csütörtökön máris kijelentette: „Mivel a felmentési kérelmet benyújtották,

Claise (bíróként) egyelőre nem tud tovább részt venni az ügyben”.

Az illetékes belga ügyészség egyelőre nem reagált Töller megkeresésére.

Forrás: hirado.hu