Brüsszelben nem fogják beismerni, hogy Orbánnak volt igaza – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ igazgatója

A kép forrása: eloben.hu

Számos elemző szerint továbbra is úgy tűnik, Merkel nem fogja kitölteni a ciklust. Távolról sem szűntek meg a migrációról kötött megoldással Angela Merkel német kancellár gondjai – hangsúlyozta lapunknak Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A kérdés: mit jelent a gyakorlatban a rövid megállapodás, amit Merkel és Horst Seehofer belügyminiszter kötött a migráció kezeléséről? Megvalósítható tervekről van szó?

 A válasz: a megállapodás kézzelfogható eredménye pusztán annyi, hogy egyelőre hatalmon marad a német kormánykoalíció. Olaszország példája is azt mutatja, hogy a migráció megállítása sokszor inkább politikai akarat függvénye, mint infrastrukturális kérdés: ha a döntéshozók valóban meg akarják állítani az emberáradatot, akkor ehhez megtalálják a szükséges eszközöket is. A CDU–CSU megállapodással azonban a politikai támogatottság még nem biztosított, hiszen ahhoz, hogy a gyakorlatban is meg lehessen valósítani a tranzitközpontok elképzelését, szükséges lenne az SPD támogatása, és Ausztriának is alá kellene írnia a gazdasági menekültek kötelező visszafogadásról szóló megállapodást.

A kérdés: milyen következményei lehetnek a megállapodásnak Magyarország számára?

A válasz: Magyarországot az elmúlt években számtalanszor érte kritika a migrációs politikája, és ezen belül is kifejezetten a tranzitzónás eljárás bevezetése miatt. Az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás jelenleg is folyamatban van az ügyben. Kíváncsian várom, hogy a Juncker-féle testület Németország ellen is megindítja-e az eljárást, vagy esetleg megszünteti-e a vonatkozó magyar aktát. Mindenesetre teljesen világos, hogy a magyar módszer egész Európában terjed. Azért túl optimisták ne legyünk, Brüsszelben egyhamar nem fogják beismerni, hogy végig Orbán Viktornak volt igaza.

A kérdés: Merkel 2015-ös határnyitását az ellenzéki, bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak mozgalom alkotmányellenesnek nevezte többször is, a szabad demokrata FDP pedig a hónap elején parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Vajon tudható-e, hogy mi sülhet ki ebből?

A válasz: Merkel az egyetlen választott tagállami vezető, aki 2015-ben a migráció feltétlen híve volt, és még mindig hatalmon van. Láthatjuk, hogy ehhez teljes pálfordulást kellett bemutatnia az ügyben, és a politikai helyzete így sem stabil. Valamennyi ellenzéki párt elutasítja a mostani megállapodást, amely kitűnő táptalaja lesz a kormány elleni kritikáknak, ráadásul egyelőre a koalíciónak sincs egységes álláspontja. Mindent egybevetve úgy gondolom, továbbra is komoly esélye van annak, hogy Merkel nem tölti ki a ciklusát. (Forrás: magyarhirlap.hu/Őry Mariann)