Brüsszel kétszínűsége: védeni kell az uniós határokat, de pénzt nem adnak rá

portfolio.hu

Megerősítik a német határ védelmét keleti irányból, és továbbra is fenntartják a szigorú ellenőrzést dél felől – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter egy lapinterjúban. Egyre többen úgy látják, hogy az afgán helyzet, valamint a Fehéroroszországgal fennálló viták miatt gondot okozhat a bevándorlás erősödése a következő időszakban. Ma már nyugati politikusok is azt hangoztatják, hogy az unió külső határát védeni kell, de kerítésekre, falakra továbbra sem ad pénzt Brüsszel – adta hírül az M1 Híradója.


Járőröznek a lengyel hadsereg katonái a fehérorosz határon, érkezik az utánpótlás is. A migrációs nyomás növekedése miatt ugyanis megduplázták az itt szolgáló erők számát. Már mintegy hét és fél ezer katona őrzi ezt a szakaszt, de ha szükséges további egyenruhásokat is a térségbe vezényelhetnek.

„A határon sajnos nem stabil a helyzet. Egyre több olyan próbálkozást látunk, és a migránsok más-más módon akarnak bejutni Lengyelországba. Ezért nőtt a járőrök száma is. Megpróbáljuk a határt a lehető legjobban lezárni annak érdekében, hogy megszüntessünk minden határátlépési kísérletet” – fogalmazott az egyik katona.

A lengyel határőrség szerint

egy átlagos napon mintegy 500 határsértő érkezik határaikhoz, október eleje óta pedig már több mint hétezeren akartak illegálisan bejutni az országba. Ezért a varsói kormány szükség állapotot hirdetett, és egy 400 kilométer hosszú vasbeton falat építenek a határ mentén

a legmodernebb kamerahálózattal és biztonsági rendszerrel ellátva.

Nem csak lengyelfehérorosz határon feszült a helyzet

Egyfajta dominóeffektusként ugyanis már Németország és Lengyelország határán is fokozódik a nyomás. Forrás: hirado.hu