Brüsszel a migrációt nem megállítani, hanem megszervezni akarja, éppen ez adja az aggályaik alapját – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Fotó: lokal.hu

A frakcióvezető hangsúlyozta: a határőrizet megerősítése önmagában üdvözlendő, az azonban már kevésbé, hogy úgy akarnak Magyarországtól elvonni jogot, hogy az ország közben ellátja ezt a feladatot.

Amelyik tagállam meg tudja oldani a saját határvédelmét, és nem kér ehhez segítséget, illetve betartja a schengeni szabályokat, arra az országra ez ne vonatkozzon, hiszen mégiscsak szuverenitási kérdéseket érint – fogalmazott Kocsis Máté.

A frakcióvezető a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban közölte: a parlamentnek kötelessége kiállni Magyarország igaza mellett. A dokumentum hemzseg a valótlanságoktól, s hamis képet fest Magyarországról – mondta.

Hozzátette, a „büntető jelentés ”azért született, mert a magyarok több fórumon kinyilvánították azt az akaratukat, hogy „nem leszünk bevándorlóország, megvédjük a határainkat, és ellen fogunk állni a bevándorláspárti brüsszeli politikának”.

A kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott, ha az országot politikai támadás éri, akkor politikai válaszokat kell adni, viszont ebben az esetben jogi támadás is érte; a jelentést csalással fogadták el, hiszen nem volt meg a kétharmad, csak úgy, hogy nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat.

Kocsis Máté elmondta azt is, a jövő évi európai parlamenti választások után valószínűleg ez a helyzet meg fog változni; „ez a lejárt szavatosságú, mostani Európai Parlament a még hátralevő pár hónapot felhasználhatja arra, hogy az európai polgárok számára elfogadhatatlan, vagy az ő érdekeiket nem szolgáló bevándorláspolitikát folytasson”. Azt is megtehetik – s mindenki készüljön fel arra –, hogy lesz még Magyarországgal szemben támadás, de azt nem tudják elkerülni, hogy jövőre az európai polgárok ítéletet mondjanak felettük – hangsúlyozta.

(MTI, hirado.hu)

A migráció és Brüsszel új határvédelmi terve lesz terítéken Salzburgban

A szerdán kezdődő találkozón az egyik fő téma a bevándorlás lesz. Brüsszel új határvédelmi javaslata is szóba kerül majd, amely jelentősen növelné a Frontex, vagyis az uniós határőrség létszámát. A javaslat szerint azonban jogokat vennének el a külső határt eddig őrző tagállamoktól. Orbán Viktor a napokban többször is kijelentette, Brüsszel „el akarja venni a kapukulcsot”, hogy be tudják hozni a bevándorlókat.

Az Európai Bizottság legújabb terve szerint a határvédelmi feladatok egy részét – főként az unió külső határain – a jövőben egy uniós határőrség venné át. Ilyen szervezet Frontex néven már most is működik, jogköre azonban korlátozott és létszáma is csak másfél ezer fő.

„Ezt a számot 2020-ra 10 ezerre növelnénk” – erről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszélt, aki azt is mondta, hogy az európai védelemnek a jelenleginél sokkal kiterjedtebb hatáskört kellene kapnia.

Merkel támogatja a tervet

Angela Merkel német kancellár az elsők között támogatta ezt az ötletet. Szerinte a külső határokon fekvő országoknak át kellene adniuk a határvédelmet a Frontexnek, a bevándorlókat pedig legális csatornákon kellene Európába juttatni.

A javaslat mellett áll Emmanuel Macron francia elnök és az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is, aki kedden az olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után megerősítette, bízik abban, hogy már idén előrelépések történnek az egységes határőrizet kialakításáért és megtalálják a közös európai megoldást a migrációs krízisre.

A határőrséget Magyarország déli határán is bevetnék

Az eddig ismertek alapján úgy tűnik, hogy az új uniós határőrséget Magyarország déli határszakaszán is bevetnék.

Illegális bevándorlók az osztrák-német határ ausztriai oldalán fekvő Salzburgban (Fotó: MTI/EPA/Barbara Gindl)

„A határőrizetet akkor is átveszik, ha az adott nemzetállam nem kér segítséget vagy nem járul hozzá” – erről már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György beszélt az M1-en. Bakondi György úgy fogalmazott, az Európai Bizottság legújabb javaslata nemzeti hatásköröket vonna el, ráadásul egy 10 ezer fős határvédelmi egység képtelen lenne megvédeni az uniót.

Komoly gátat szabna a szuverenitásnak

Mint mondta, Magyarország szuverenitásának komoly gátat jelentene, ugyanis le kellene mondania saját határellenőrzéséről, azon jogáról, hogy ő döntse el, kik azok, akik beléphetnek a területére, és kik azok, akik nem.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában utasította vissza az uniós tervet. Mint mondta, Brüsszel nem megállítani, hanem irányítani akarja a bevándorlást, Magyarország viszont minden erejével azon lesz, hogy saját kézben tartsa a határellenőrzést.

 „A mi határainkat nem csak profik, hanem hazafiak védik. Belőlük áll a magyar hadsereg és a rendvédelmi erők köteléke. Erre esküsznek fel. Ez az a többlet, amit semmilyen pénzért nem lehet megvásárolni, nekünk ez a legerősebb védőpajzsunk” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság terve a legközelebbi, salzburgi uniós csúcson is szóba kerül.

(hirado.hu)