Brit lap: A Nyugatnak van mit tanulnia a magyar kultúrától

A The Spectator szerint az Orbán-kormány a magyar művészet újabb aranykorát hozta el

Miközben a Nyugat kulturális teljesítményének nagy részét ma a szégyen jellemzi, hogy egyáltalán művészetként létezik, addig a magyarok nem is lehetnének büszkébbek a magas kultúrához való jelenős, kompromisszummentes hozzájárulásukra – írt a The Spectator hasábjain Toronyi-Lalic Igor a lap szerkesztője. Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar négyszer lép fel Edinburgh-ban, továbbá Kurtág György Beckett Végjáték-adaptációjának premierjét és egy hat fellépésből álló turnét is tart augusztusban. A Concerto Budapest zenekar pedig Keller András vezetésével szeptemberben turnézik Nagy-Britanniában és Írországban – írta a Mandiner.

„A magyar zenei élet magasröptű gazdagságát nehéz lesz elkerülni. Ha a bölcsességük egy részét át tudják adni, nem ez lesz az első alkalom, hogy a magyarok megmentik a nyugati kultúrát”

– írja a szerző, aki szerint „a magyar kultúra ma is aranykorát éli. Felmerül a kérdés: miért? Lehet, hogy Orbán Viktornak köze van ehhez? – teszi fel a kérdést. „A művészet nagyon fontos a kormány számára” – mondja Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója. Hozzáteszi, „Orbán Viktor kultúra-ámogatása nem politikai jellegű. Csupán arról van szó, hogy szereti az országot, (…) és fantasztikus művészetünk van.”

Még Fischer is, aki nem rajong a kormányért, elismeri, hogy „valószínűleg igen, az Orbán-kormány jót tett a kultúrának” – írja Toronyi-Lalic. „Mindenki egyetért abban, hogy az egész még mindig alulfinanszírozott. De Orbán Viktor növelte a forrásokat – mondja Keller. – A művészetek a GDP 1,2–1,4 százalékát kapják, ami több, mint az EU átlaga” – teszi hozzá Keller. Ez százalékban kifejezve 56-szor magasabb, mint az Arts Council England költségvetése.

Amikor Toronyi-Lalic felveti azt, hogy Nyugaton sokan úgy gondolják, hogy Orbán Magyarországa fasiszta, Keller azt válaszolja: „Ez nem igaz. Vissza kell utasítanom ezt a mondatot. Ön tegnap érkezett. Mi volt a benyomása? Azt tanácsolom mindenkinek, aki ezt mondja, kérem, jöjjön ide, és nézzen körül. Nem azt mondom, hogy itt minden tökéletes a politikában. De az emberek teljesen szabadon mondhatják el, amit akarnak” – fogalmazott. 

A cikk szerzője szerinte az erős állami támogatás, a tehetség, a „marsi gondolkodásmód”, mellett talán azért virágoznak Magyarországon a dolgok, mert a magyarok megőrizték a művészi alkotás belső szükségessége és szépsége iránti mélységes vonzalmukat, amit ma Nyugaton egyetlen művésznek sem lenne mersze kifejezni.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230803-brit-lap-a-nyugatnak-van-mit-tanulnia-a-magyar-kulturatol