Brexit – A bennmaradó tagországok szakminiszterei jóváhagyták a kiválási megállapodás tervezetét

A kép forrása: tenytar.blog.hu

Szijjártó Péter: A jelenlegi állás szerint reális esély van a magyar célkitűzések teljesülésére. Támogatásukról biztosították a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás tervezetét hétfőn a bennmaradó európai uniós tagállamok szakminiszterei.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. – A kép forrása: kormany.hu

Gernot Blümel, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria képviselője a brüsszeli tanácsülést követően azt hangoztatta, hogy van esély a brit kilépési folyamat első, „nehéz szakaszának” lezárására, miközben sikerült megőrizni a huszonhetek egységét. „Örülök, hogy a miniszterek támogatásukról biztosították az egész csomagot” – mondta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, aki szerint a technikai szinten múlt héten elfogadott tervezet tisztességes és kiegyensúlyozott.

A helyzet jelenlegi állása szerint reális esély van a magyar célkitűzések teljesülésére az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának folyamatában – jelentette ki Szijjártó Péter a bennmaradó tagállamok szakminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását követően. Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a kormánynak négy fontos célja volt a Brexit folyamatában: a tisztességes megállapodás tető alá hozása a kilépés feltételeiről, a szoros gazdasági kapcsolatok megőrzése, az együttműködés fenntartása a biztonság terén, illetve a szigetországban élő magyar állampolgárok szerzett jogainak garantálása. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után az uniós tagországokból érkező munkavállalók nem állhatnak majd be mások elé „a sor elejére”. Theresa May a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn Londonban rendezett éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az Egyesült Királyság értékeli azt a hozzájárulást, amelyet a bevándorlás nyújt hosszú évek óta a brit gazdaság fejlődéséhez. A brit kormányfő szerint a majdani új bevándorlási rendszer nem azt veszi majd figyelembe, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy miben tehetséges, milyen szakképesítést tud felmutatni. (Forrás: MTI)

A Polgári Kisgazdák változatlanul – egészen a kilépésről szóló tárgyalások befejezéséig – abban bizakodnak, hogy Nagy Britannia a közösség tagja marad. Az európai egység megtartása több, mint gazdasági érdek, mert közös biztonságunk a bármilyen irányból érkezők támadással, vagy csak kihívással szemben csak a legnagyobb egység mellett garantálható. (KPE)