Bőséges csapadék áztatja a talajt – mutatjuk, hol, mennyi esett

A kép forrása: mapio.net

Az aszályos nyár és ősz után, végre itt a tél. Friss agrometeorológiai elemzés.

Beköszöntött a télies időjárás és az eső mellett már hó is esik. A talajnak nagy szüksége van erre a csapadékra.

Az elmúlt hét során összességében többnyire 10-45 mm közötti csapadék hullott. Az ország középső, délnyugat-északkeleti tengelyében esett a nagyobb mennyiség, míg délkeleten és északnyugaton a kevesebb.

Csapadékmennyiség az elmúlt 5 napban

Csapadékmennyiség az elmúlt 5 napban – Fotó: OMSZ

Délnyugaton a csapadék mennyisége az 50 mm-t is megközelítette. A csapadék nagyja egy hete csütörtökön-pénteken esett, síkvidéken ekkor még eső esett, majd a hétvégi frontrendszer északon és északnyugaton néhány centiméteres átmeneti hóréteget is kialakított. Ma pedig egy mediterrán ciklon főleg a Dunántúlon okott jelentős havazást.

Az elmúlt 30 nap során nagy területen esett 60 mm-t meghaladó csapadék, a legtöbb délnyugaton és északkeleten, a legkevesebb délkeleten, ahol helyenként a 30 mm-t sem érte el a lehullott eső mennyisége.

Csapadékösszeg 30 nap alatt

Csapadékösszeg 30 nap alatt – Fotó: OMSZ

Az aszályos nyár után a 90 napos csapadékösszeg délnyugaton és az ország középső részén helyenként 30-50 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, viszont az ország nagyobb részén hiány mutatkozik, mely a Tiszántúlon és északnyugaton helyenként az 50 mm-t is meghaladja.

Csapadékhiány

A csapadékhiány az ország jelentős részét érinti még mindig – Fotó: OMSZ

Későn kezdődött a talaj őszi-téli feltöltődése, de jól halad. A felső 20 cm országszerte telített, sáros, a 20-50 cm-es rétegben délkeleten és északnyugaton még hiányos. A fél méter alatti talajrétegbe délnyugaton és északon jutott már az eddig lehullott csapadékból, de az Alföldön még száraz ez a réteg.

Talajnedvesség

Talajnedvesség 50-100 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

Brutális fagyok még nem voltak, azonban a hideg éjszakákon és hajnalokon a felső néhány centiméter átmenetileg már átfagyott.

A felhős éjszakák fagymentesek voltak, míg a derülteken erősen lehűlt a levegő.

Minimumhőmérsékletek

21 órás minimumhőmérsékletek – Fotó: OMSZ

Az őszi vetések jó állapotban vannak. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek, az őszi árpa és búza is zöldell. Pedig csak augusztus végén volt ideális az őszi káposztarepce vetése, utána jelentős csapadékhiány hátráltatta a növények növekedését.

Október végére egyes területein 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki és csak november elején érkezett jelentős csapadék. Erre már a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak is nagy szüksége volt.

Összességében a mai csapadékhullámmal együtt 5-25 mm csapadék hullhat a jövő hét közepéig. A nagyobb mennyiségre ezúttal délkeleten és északnyugaton van nagyobb esély, így ott várhatóan javulni fog a talajnedvesség. A hőmérséklet téliesen alakul.

Forrás: agroinform.hu, OMSZ