Bors: Hétfőn kiengedték a börtönből az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottját

Fotó Polyák Attila, Origo

A Polgári Kisgazdák az igazságos, ugyanakkor szigorú büntető eljárásoknak a híve, mert csak kellő súlyú büntetések tudják a bűnözőket visszatartani a bűnismétléstől.

A fiatal korban elkövetett bűncselekmények esetén a bíróság és a társadalom jól teszi, ha az első bűncselekmény elkövetőkkel szemben arra törekszik, hogy azok visszataláljanak a társadalom hasznos tagjai közé.

Nem tudom, hogy az adott esetben erről van-e szó és eredményes lehet bíróság döntése. Figyelemmel kísérjük a fejleményeket. A Polgári Kisgazdák általában tartózkodnak attól, hogy bírálják, pláne támadják a bíróságokat. A társadalomnak, a társadalmi szervezeteknek azonban mindannyiunk közös érdekéből szólni kell minden olyan alkalommal, amikor a bírói tévedés, vagy a hibás jogalkalmazás veszélyeket hozhat a társadalomra. (kpe)

Részben a kifogástalan magatartása miatt 13 börtönben eltöltött év után feltételesen szabadlábra helyezték ifjabb H. Dezsőt – írja a Bors, hozzátéve: egy szatyorral a kezében, hétfőn hajnali négykor lépett ki a Szegedi Fegyház és Börtön kapuján az olaszliszkai emberölés elsőrendű vádlottja. Az arcát a kabátjával takarta a kamerák elől, majd gyorsan beszállt egy kocsiba, az újságírók kérdéseire nem válaszolt – közlik. A 888.hu arról számol be: a Mi Hazánk Mozgalom közösségi oldalán megjelent videó tanúsága szerint arra a kérdésre, hogy megbánta-e a bűntettét, H. Dezső csupán azt válaszolta, hogy „anyátok!”.

A férfit a Mi Hazánk Mozgalom tagjai is várták a börtön előtt. Toroczkai László, a mozgalom elnöke felháborítónak tartja, hogy egy brutális gyilkosság elkövetője alig 12 év börtönbüntetés után szabadulhat, szerinte az ilyen gyilkosokat életük végéig börtönben kellene tartani – hangzott el a Hír TV-ben.

A Jobbik közleménye szerint az olaszliszkai „gyilkos szabadlábra helyezéséről úgy döntött első- és másodfokon is az illetékes büntetés-végrehajtási bíró, hogy meg volt kötve a keze: méghozzá az egy évekkel korábban, a Fidesz által kétharmaddal átnyomott törvény, és az ahhoz Polt Péter legfőbb ügyész által írt utasítás alapján”, amely így szól: „amennyiben a törvény szerint a feltételes szabadság lehetséges, azt az elítélt számára lehetővé kell tenni, bírói mérlegelésnek nincs helye e kérdésben”. Polt állásfoglalása és a fideszes Btk.-módosítás azt üzeni a lincselésre hajlamos gazembereknek, hogy jó magaviselettel akár a legbrutálisabb bűncselekmény is megváltható – tudatta az ellenzéki párt. BORSONLINE, HIRTV.HU, MANDINER.HU, 888.HU