Bodnár Mihály értesítés alapján: A közös gazdasági hagyományokra és erőforrásokra alapozva indulhat lendületes fejlődés Északkelet-Magyarországon

Fotó: Bodnár Mihály

 „Hat megye és megyei jogú városaik helyzetbe hozását összetett kormányzati intézkedéscsomag és összehangolt fejlesztések szolgálják majd, mindezek révén egy magasabb hozzáadott értéket teremtő innovációs ökoszisztéma szilárdul meg az országrészben” – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a zóna Irányító Bizottságának első ülésén 2020. október 5-én, Miskolcon. A megbeszélésen részt vett Varga Judit igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke is.

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna létrehozásának célja Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék országhatárokon átnyúló hatású, átfogó fejlesztése. A Tokaj-Zemplén térségre önálló fejlesztési terv készül. A gazdaságfejlesztés fókuszában a zóna húzóágazatai, a jármű- és gépipar, a vegyipar, műanyag- és gumiipar, az egészségipar, az elektronika és IT, a mezőgazdaság és a ráépülő feldolgozóipar, a turizmus állnak.

Palkovics László kifejtette: „Az északkeleti zónában országos viszonylatban is kiemelkedően teljesít a feldolgozóipar, itt a legmagasabb a kutatás-fejlesztési ráfordítások mértéke a többi között a villamos gépek, berendezések, a vegyi anyagok és termékek, a gyógyszerek és orvosi eszközök gyártásában. Az ipari alkalmazások mellett egyre erőteljesebb a high-tech technológiák használata az agrárszektorban is. A tudásgazdaság megerősítése a széles képzési választékot felvonultató egyetemek és a helyi vállalatok közötti együttműködések fokozásával még vonzóbb üzleti és kutatási környezetet teremt.”

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédében elmondta: „Alma Materem, a Miskolci Egyetem Kuratóriumának elnökeként elmondhatom, hogy a jövő megszületett, az álmok kézzelfoghatóvá váltak. A Selmeci Akadémia évszázadokon átívelő hagyománya és szellemisége él, és folytonos megújulásra készteti utódintézményét. 2020-ban minden eddiginél jobban érvényesül, hogy másképp kell gondolkodnunk, hogy újra kell gondolnunk a kereteket, kreativitásra és együttműködésre van szükségünk. Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna ennek a „másképp gondolkodásnak” a példája.”

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna a stratégiai jövőkép szerint a jármű- és gépipar, vegyipar és más tradicionális ágazatok által hajtva dinamikus, fenntartható fejlődési pályán halad. Innovációs ökoszisztémája és megfelelő infrastruktúrahálózata versenyképes kínálatot biztosít a magas hozzáadott értéket teremtő befektetők számára a gazdasági és társadalmi felzárkózás jegyében.

(ITM Kommunikáció, kormany.hu)