Bloomberg: Biden kihagyja az Ukrajnáról szóló békekonferenciát

Fotó Brandon Bell, Getty Images

Az amerikai elnök inkább Kaliforniában fog kampányolni.

Joe Biden valószínűleg kihagyja a jövő hónapban tartandó Ukrajnáról szóló csúcstalálkozót, mert az ütközik egy kaliforniai kampányrendezvénnyel, amelyen George Clooney, Julia Roberts és más sztárok is részt vesznek az amerikai elnök mellett, írja belső információkra hivatkozva a Bloomberg.

Svájc június 15–16-ra tűzte ki a békekonferenciát, melyen az olaszországi találkozójuk után a G7-országok több vezetője is részt kíván venni, de a Bloomberg szerint sem Joe Biden, sem alelnöke Kamala Harris nem tervezi, hogy ott lesz.

A konferenciát az ukrajnai háború „igazságos és tartós” lezárása érdekében szervezik.

Vlagyimir Putyint nem hívták meg, és több nemzet vezetője is azt tervezi, hogy kihagyja a konferenciát. Biden a dél-olaszországi G7-csúcstalálkozó után repül Los Angelesbe egy adománygyűjtésre. Ott a hollywoodi sztárok mellett Barack Obama volt elnök is csatlakozik hozzá. Az amerikai elnök még inkább kampányüzemmódba kapcsol, megpróbálja ledolgozni Donald Trump korábbi elnök közvélemény-kutatási előnyét.

Biden döntése eléggé borúlátó a konferenciával kapcsolatban a Bloomberg szerint.

A békekonferencia ötlete Volodimir Zelenszkij januári svájci látogatásán fogalmazódott meg.

Az Egyesült Államok nélkül 70 ország vesz részt a csúcstalálkozón, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár, és valószínűleg ott lesz Kisida Fumio japán miniszterelnök is.

Kína távolmaradása azonban nagy fejfájást fog okozni Zelenszkijnek. Pekinget a Moszkvával való szoros kapcsolata miatt régóta kulcsfontosságúnak tekintik a folyamat szempontjából, de eddig a csúcstalálkozót megelőző legtöbb találkozót kihagyta.

A Bloomberg szerint Oroszország arra is ösztönzi az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokat, hogy maradjanak távol a konferenciától. 

Zelenszkij csütörtökön úgy véleményezte Moszkva akcióját a csúcstalálkozó meghiúsítására, mint „az orosz diplomácia és a külföldi hírszerzés legfontosabb célját a közeljövőben”.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2024/05/bloomberg-biden-kihagyja-az-ukrajnarol-szolo-bekekonferenciat