Biztosan lesz megállapodási lehetőség az uniós költségvetés ügyében

privatbankar.hu

Orbán Viktor kormányfő Angela Merkel német kancellárral közösen nyilatkozott a sajtónak hétfőn Berlinben, tárgyalásaik megkezdése előtt.

A következő uniós büdzsé is téma lesz a megbeszélésen – közölte Orbán Viktor, kiemelve: bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget az EU következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell. Hangsúlyozta: beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van. Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa – közölte a kormányfő. A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését, mint fogalmazott: „Magyarország szószólója a bővítésnek”.

Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott – hangoztatta Angela Merkel. Kiemelte: a magyar gazdaság fejlődése „nagyon-nagyon pozitív”, ami az EU-nak is tulajdonítható. Magyarország „okos beruházások” és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – fogalmazott a kancellár, aki az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban azt mondta: a két ország eltérő helyzetben van, hiszen Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője. Azonban Németország keleti tartományai, a volt NDK területe nem rendelkeznek akkora gazdasági erővel, mint a nyugati tartományok, így Németország „nagyon jól megérti” a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait – mutatott rá Angela Merkel. Elmondta, hogy tárgyalnak az EU nyugat-balkáni bővítéséről is. Hozzátette: a megbeszélés napirendjén biztonság- és védelempolitikai kérdések is szerepelnek, és tárgyalnak a migrációról is, amelyben „vannak közös pontok és eltérések is” a két ország álláspontjában.

MTI