Biztatóbban alakul Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Rick Perry az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztere az egyik hivatalos államközi tárgyaláson. - A kép forrása: mandiner.hu

Atv.hu: Mike Pompeo februárban Budapesten tárgyalhat Orbán Viktorral. – Nagy a valószínűsége annak, hogy februárban Budapesten tárgyal Orbán Viktor kormányfővel Mike Pompeo, az USA külügyminisztere – írja az atv.hu a Wall Street Journal (WJS) cikke nyomán.

Amerikai diplomáciai források arról beszéltek a WSJnek, hogy többek között a CEU-, valamint a két fegyverkereskedő ügye miatt Mike Pompeo azt tervezi, hogy februárban Budapestre látogat. Az amerikai lap hozzáteszi: az USA hivatalos értékelése szerint „Magyarország az utóbbi két évben még közelebb került Moszkvához, mint az USA-hoz. A Fehér Ház kezd elbizonytalanodni, hogy mennyire számíthat a magyar félre.” Az atv.hu érdeklődésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte, hogy az amerikai külügyminiszter február közepén valóban Közép-Európába látogat, az út egyes részleteivel kapcsolatos egyeztetések még zajlanak. A Népszava eközben arról ír, hogy Magyarország szerint „vállalhatatlan” kérései vannak az USA-nak, ezért Budapest egyelőre nem írja alá a magyar-amerikai védelmi egyezményt. A lap szerint Orbán Viktornak meggyőződése, hogy a nyugati vetélytársaival nem összemérhető versenyképességgel bíró magyar gazdaság csak úgy képes komolyabban labdába rúgni, ha hátrányait ellensúlyozandó, verbális, politikai gesztusokat is tesz Moszkvának és Pekingnek. (Forrás: atv.hu)