Bizalmat szavazott a román parlament Ludovic Orban kormányának

Romanian designated Prime Minister Ludovic Orban addresses the Romanian Parliament assembly during his investiture procedure at the Romanian Parliament headquarters on November 4, 2019 in Bucharest, Romania. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament együttes ülése hétfőn a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának. Később letette a hivatali esküt az új román kormány, amelyben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai és független szakértők vesznek részt. Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem hároméves „kártékony” szociáldemokrata (PSD) kormányzásnak vet véget – mondta a beiktatási ünnepség végén Klaus Iohannis államfő.

Az RMDSZ nem vár csodákra, de felelős kormányzásra számít és elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet a Ludovic Orban vezetette új román kormány részéről. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn a parlamentben elmondta: az RMDSZ ígéretéhez híven támogatja a PNL-kormány beiktatását, de készen áll arra is, hogy bizalmatlansági indítvánnyal megbüntesse azt, ha szükség lesz rá. MTI