BioNTech-vezető: Az oltások jövő nyárra már sokkal jobb helyzetet teremthetnek / Merkely Béla: A Pfizer vakcina decemberben Európában lehet

Fotó Kovács Tamás, MTI

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, ám ennek feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást. Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai-közéleti magazinműsorának nyilatkozva elmondta: ha továbbra is minden jól megy, a vakcinát kifejlesztő BioNTech-Pfizer az idei év végén, a jövő év elején megkezdi az oltóanyag kiszállítását. Sahin professzor szerint a cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba, és ennek már lesz érezhető kezdeti hatása a járvány terjedésére.

A Semmelweis Egyetem (SE) rektora, Merkely Béla a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában többek közt arról is beszélt, hogy a csaknem tízfajta vakcina, amely készül, „kellő szortimentet ad nekünk” a megfelelő választáshoz. A Pfizer-féle vakcina véleménye szerint már decemberben Európában lesz. Megjegyezte azt is: az egyetemek reprezentatív mérést terveznek a tömeges oltás megkezdése előtt.

MTI