Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, Moszkva nem sieti el a csúcstalálkozót

Fotó Image Source, Getty Images Hungary

Megbüntetik az oroszokat a SolarWinds-támadásért

Az amerikai kiberparancsnokság orosz katonai és hírszerzési rendszereken torolná meg a tavalyi hackerakciót.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

Az orosz diplomáciai tárca a szankciók miatt bekérette a moszkvai amerikai nagykövetet – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Oroszország külügyminisztériumába meghívták az amerikai nagykövetet. További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz

– fogalmazott a szóvivő. Hozzátette:

Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz.

A NATO-szövetségesek is szolidaritásukat fejezték ki az Egyesült Államokkal a csütörtökön bejelentett, Oroszország destabilizáló tevékenységeire adott válaszlépések kapcsán – közölte az észak-atlanti katonai szövetség.

A NATO közleményében aláhúzta: Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat.

Az Európai Unió csütörtökön szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal, és aláhúzta: az infokommunikációs eszközök és hálózatok rosszindulatú használata aláássa mindazon előnyöket, amelyeket az internet a társadalom egésze számára nyújtani képes, valamint megmutatja, hogy néhányak készek a nemzetközi biztonság és stabilitás kockáztatására.

A napokban felvetődött annak szükségessége, hogy Vlagyimir Putyin és Joe Biden személyesen vitassa meg a felmerülő kérdéseket. A két elnök tervezett találkozójáról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy azt nem lehet rövid határidővel megszervezni, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart.

A szóvivő Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijelentésére reagált, miszerint Biden azt javasolta Putyinnak, hogy a csúcsot az elkövetkező hetekben tartsák meg.

Nem, a kétoldalú találkozót értelemszerűen nem sikerül majd ilyen gyorsan megszervezni, a kérdés az elemzés stádiumában van. Ez az első. Másodsorban persze a jövő hétre betervezett klímacsúcsról is szó van

– mondta. Peszkov közölte, hogy még a megvitatás stádiumában van az április 22–23-án videokonferencia formájában megtartandó klímacsúcson való orosz részvétel ügye is. Arra kérdésre válaszolva, hogy ez attól függ-e, hogy Washington bevezet-e újabb szankciókat Moszkvával szemben, kijelentette: ez az államfő döntésétől függ majd.

Hozzátette, hogy az újabb amerikai büntetőintézkedések „semmilyen módon nem segítik elő” Putyin és Biden találkozóját. Arról, hogy ezek meghiúsítanák-e a csúcsot, a szóvivő szerint a két elnöknek kell határoznia.

Peszkov leszögezte, hogy Moszkva ugyanúgy, mint eddig, „az összes szankciótörekvést elítéli”, és törvénysértőnek tartja az amerikai intézkedéseket. Emlékeztetett rá, hogy továbbra is érvényes a kölcsönösség elve, és kilátásba helyezte, hogy Oroszország az érdekeinek megfelelő ellenlépéseket fog tenni.

Forrás: index.hu, Kovács Ferenc