Biden odacsap, ha Moszkva megtámadja Kijevet

Fotó Brandon Bell, Getty Images

Az Amerikai Egyesült Államok „határozott választ ad”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ezt az amerikai elnök mondta az ukrán államfőnek. Joe Biden és Volodimir Zelenszkij egyetértett telefonbeszélgetésükkor abban, hogy diplomácia erőfeszítéseket kell tenni, és tárgyalni kell Moszkvával a feszültség enyhítéséért.

A tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások Washington és Oroszország között. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel pedig január 13-án egyeztetnek, írta az MTI.

Biden megerősítette: Ukrajna NATO-csatlakozásáról csakis a szervezet tagállamai és Kijev dönthetnek.

Hozzáfűzte: Washington támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve a Donyec-medencei fegyveres konfliktusnak a rendezését az érvényben lévő megállapodások alapján.

Zelenszkij úgy fogalmazott: az amerikai elnökkel megvitatták azokat a közös intézkedéseket, amelyeket az európai béke megőrzése és a további eszkaláció elkerülése érdekében tesznek. Eszmét cseréltek az ukrajnai reformokról, beleértve Kijevnek az oligarchák befolyásának visszaszorítására tett lépéseit is.

Néhány napja, december 30-án Biden az orosz elnökkel folytatott megbeszélést, telefonon.

Az amerikai elnök figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy Washington újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben.

Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között.

Forrás: index.hu, MetaKing