Bibliamúzeum: még mindig és újra a béke szigete!

Fotó forrása Bibliamúzeum Facebook oldala

Már korábban is írtam a Pesten, a IX. kerület Ráday utca 28. szám alatt található

Bibliamúzeumról, mely hosszú, kényszerű szünet nyitott meg újra.

/Talán a kedves olvasó is emlékszik arra, hogy évekkel ezelőtt  meggondolatlan suhancok egy csoportja  felgyújtotta a református egyház tulajdonát képező épületet, mely több milliárd forintos kárt szenvedett, sőt sajnos halálos áldozata is volt a cselekménynek. A felújítás ideje alatt zárva volt az egész épület, a megnyitásra nemrég került sor./

Alapterületre  kicsi  ez a múzeum, így rövid idő alatt bejárható, megtekinthető, és  a bensőséges hangulatban meg lehet pihenni a kényelmes padokon, karosszékeken. Évek óta  szokássá vált, hogy a Biblia világán kívül rangos képzőművészeti kiállításokat is tartanak.

A régi-új hely első tárlata a ” Kapcsok és kötelékek által” /Kol.2.19. / címet viseli. Ahogy írják:

‘Kiállításunk alkotásai még abban a korban készültek, amikor az ember élete a valós találkozásban, a szemtől szemben látásban és az együttlétben fogalmazódott meg.”

Az alkotások – festmények és szobrok – egészét  magángyűjteményből kapták, így viszonylag  ritkán látható művekben gyönyörködhetünk. A teljesség igénye nélkül az ismert nevek:

Csontvárí  Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula,  Vaszary János, Kernstok János, Ámos Imre, Bernáth Aurél .

A kurátorok megfogalmazása szerint a kiállítás Isten és az ember, illetve az ember és az ember közötti kapcsolatról  mesél. A művek megtekintése után magam is úgy érzem, hogy ezt a célt sikerült megvalósítaniuk.

Azon ritka múzeumról van szó, mely vasárnap ugyan zárva, de hétfőn is látogatható, méghozzá mindenki számára ingyenesen!

Ez a kiállítás egészen  2022. december 17-ig tekinthető meg. Hittől és pártállástól függetlenül ajánlom mindenkinek, aki szereti a szépet, aki megpihenni, feltöltődni  kíván!

Dr. Bakos Zoltán