Beszáll a műanyag újrahasznosításba a Mol – Német céggel kötött megállapodást

Fotó: MTI

A Mol stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a műanyag hulladék újrahasznosításával foglalkozó német APK vállalattal, amellyel több közös közép-kelet-európai projektet tervez megvalósítani. A Mol célja, hogy az újrahasznosítás vezető szereplője legyen Közép-Kelet Európában.

A Mol-csoport és az APK AG a németországi Merseburgban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá szerdán. Az együttműködés első lépéseként a Mol támogatást nyújt az APK vállalat merseburgi üzemének befejezéséhez, amely egy új eljárás, oldószeralapú Newcycling® folyamat első üzemeként szolgál majd. A Mol és az APK közösen dolgozik a jövőben a technológia továbbfejlesztésén, és közép-európai bevezetésén.

Az APK által kifejlesztett technológia különböző műanyaghulladékok feldolgozására alkalmas, melyekből magas minőségű újrafeldogozott polimereket képes előállítani. Erre a hagyományos újrafeldolgozási rendszerek nem képesek. Az eljárás segítségével a pelletezett újrahasznosított anyagok fokozottabb igénybevételt jelentő alkalmazási területeken, így például rugalmas csomagolásokhoz is használhatók. A Newcycling® technológiát alkalmazó első üzem hamarosan megkezdi termelését Merseburgban.

Az APK a fogyasztóktól és gyártóktól származó műanyagból állít elő újrahasznosított termékeket. Az elmúlt néhány évben pénzügyi befektetői, a MIG Fonds és az AT NewTec finanszírozásával fejlesztette a Newcycling® technológiáját, és most éri el a piaci érettséget – mondta el Klaus Wohnig, az APK ügyvezető testületének tagja. A cég csomagolóipari, FMCG- és műanyagipari szereplőkkel közös projekteket folytat.

A közép-kelet-európai piacon számos lehetőséget látunk, mivel itt várhatóan erős tendencia mutatkozik majd a hulladéklerakókról és a szemétégetésről az újrahasznosításra történő váltásra- fogalmazott.

A Mol-csoport 2030-as stratégiájának egyik fő célja a társaság tevékenységének diverzifikálása, ennek keretében fejleszti fogyasztói szolgáltatásait, illetve downstream üzletágát az üzemanyagok előállításán túl. Petrolkémiai értékláncának kiterjesztése keretében a vállalatcsoport a következő évtized végéig 4,5 milliárd dolláros beruházást kíván végrehajtani különféle petrolkémiai és vegyipari projektekbe. A műanyag csomagolások a stratégia egyik fő szegmensét képezik, ennek jegyében építi ki újrahasznosítási kapacitását is, amely mellett fontos érve az is, hogy a műanyag újrafeldolgozása jelenti a legköltséghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb lehetőséget a műanyaghulladékok kezelése terén, az újrahasznosított anyagok iránti kereslet pedig egyre erősebb.

Az a célunk, hogy vezető szerepet töltsünk be az újrahasznosítás terén Közép-Kelet Európában, a mai megállapodás pedig e folyamat első mérföldköve. A Mol 2030 stratégiájának megfelelően erősítjük petrolkémiai üzletágunkat, és stratégiai együttműködéseink révén tudásintenzív iparágakban

– mondta Horváth Ferenc, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

A hazai olajvállalat két napon belül két jelentős bejelentést tett, szerdán ugyanis közölte, megvásárolta budapesti székhelyű és debreceni telephelyű ITK Holding Zrt. többségi részesedését, ezzel az autóbuszos közösségi közlekedés piacára lép. A vállalat tevékenységei között a legmeghatározóbb az autóbusz üzemeltetés és karbantartás, illetve utastájékoztató, valamint forgalomirányító rendszerek fejlesztése, üzemeltetése. Budapesten és Debrecenben jelenleg több mint kétszáz, a cég által üzemeltetett autóbusz fut. Az ITK Holding a Daimler magyarországi leányvállalatával közösen fejlesztette ki például a Reform 500 LE elnevezésű elővárosi autóbuszt, melynek prototípusát 2017-ben mutatták be Debrecenben.

A társaság csütörtökön éjfélkor publikálja 2018. második negyedéves pénzügyi jelentését. A tisztított EBITDA 10 százalék körüli mértékben csökkenhetett éves összevetésben, míg az üzletágak közül a kutatás-termelés és a fogyasztói szolgáltatások eredménye nagyot javulhatott, de a finomítás-kereskedelem visszaeshetett a tíz elemző prognózisán alapuló konszenzus szerint.

A Mol-részvény a csütörtöki kereskedés első szűk félórája után több mint 1 százalékkal gyengül.

(portfolio.hu)