Besokallt a kamara a vadkárok miatt, meghökkentőt lép

Fotó agroinform.hu

Évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik, ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak – írja az agrárkamara. A NAK ezért céget alapít.

https://9214dd54eaae6502c3c5e957e3f62339.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megelégelte ezt, és a jövőben e téren is határozottan kiáll a gazdák érdekeiért.

Az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan emelkedett a vadkárok mértéke – írják a közleményükben. A drasztikusan növekvő vadkár fő oka a vad túlszaporodása: hatvan év alatt az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt, napjainkban 17-szer több nagyvadat lőnek ki, mint az 1960-as években.

Tudományos számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad. Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik.

Ennek értéke körülbelül 21 milliárd forint, miközben évente alig több mint 3 milliárd forintot fizetnek ki vadkárként a gazdálkodóknak.

A vadkár megtérítését a termelők a vadászatra jogosultakon nem, vagy csak nagyon nehezen, illetve hosszú idő alatt tudják érvényesíteni. Az agrárgazdasági kamara ezért úgy döntött, hogy

céget alapít, és peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását,

hogy az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez. A NAK ezzel szigorúbb helytállást szeretne elérni a vadászatra jogosultaktól a gazdálkodói követelések teljesítése tekintetében.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/11/29/besokallt-a-kamara-a-vadkarok-miatt-meghokkentot-lep