Berendelték Minszkbe az ukrán nagykövetet a fehérorosz területre zuhant rakéta miatt

Fotó MTI, AP, Vadim Ghirda

A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a fehérorosz légvédelem lőtte le csütörtökön helyi idő szerint 10 óra tájban az SZ-300-as ukrán rakétát.

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy ukrán SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódott be fehérorosz területen.

A védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közölt jelentés szerint a fehérorosz légvédelem Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél lőtte le az ukrán rakétát, amelynek darabjait egy szántóföldön találták meg.

Oleg Konovalov, Breszt megye katonai biztosa a BelTa által a közösségi médiában közzétett videón nem tulajdonított nagy jelentőséget az incidensnek, mondván, hogy „a helyieknek egyáltalán nincs mitől tartaniuk. Sajnos, hasonló dolgok megtörténnek”.

Konovalov a novemberi esethez hasonlította az incidenst, amikor az ukrán légvédelmi erők által kilőtt egyik SZ-300 típusú rakéta a NATO-tagállam Lengyelország területén csapódott be, de a konfliktus kiszélesedésével kapcsolatos aggodalmakat gyorsan sikerült szétoszlatni.

Az ukrán nagykövetet azonban bekérették a külügyminisztériumba, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtsanak át neki.

„A fehérorosz fél rendkívül komolynak ítéli meg az incidenst” – közölte Anatolij Hlaz külügyi szóvivő. „Kértük, hogy az ukrán fél folytasson vizsgálatot (.), vonja felelősségre az elkövetőket, és hozzon átfogó intézkedéseket a hasonló incidensek megismétlődésének megakadályozására”.

Egy ukrán katonai szóvivő elismerte, hogy a rakéta ukrán volt, de hozzátette, hogy az incidensben „nincs semmi különös, légvédelmi akció következménye”, „olyasmi, ami nem egyszer történik meg”.

Forrás: hirado.hu