Benyújtotta Varga Judit az alaptörvény tizedik módosításának javaslatát

Fotó Miniszterelnökség, Botár Gergely

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy benyújtotta az alaptörvény módosítását az Országgyűlésnek.

benyujtotta-varga-judit-az-alaptorveny-tizedik-modositasanak-javaslatat-527432%2F Keddi bejegyzésében azt írta: az orosz-ukrán háború „a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett” és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez Magyarországnak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét – írta.

A parlament honlapján kedden megjelent előterjesztés – ahogy azt korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte – bővíti a veszélyhelyzet jogállását.

Az alaptörvény tizedik módosításának javaslata két cikket tartalmaz, az első módosítja az alaptörvénynek a veszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó 53. cikkét, amely alapján a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás mellett a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. A javaslat második cikke ugyanezzel harmonizálja az alaptörvény előző, 2023-ban hatályba lépő módosítását.

Az első cikk a kihirdetését követő napon lép hatályba, a második 2023. július 1-jén.

Forrás: demokrata.hu, MTI