Benedek Miklós lett a nemzet színésze

Foto-MTI-Ilovszky-Bela

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai – közölte szerdán a Nemzeti Színház. Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. Benedek Miklóst a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották meg.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.

1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.
A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban. Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót üdvözli édesapja, Benedek Miklós színművész az olimpiai csapat fogadásán a SYMA csarnoknál 2008-ban (Fotó: MTI/Beliczay László) A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött. Kállai Ferenc (elöl b), Benedek Miklós (elöl j) és Stenczer Béla (hátrább) a Három testőr Afrikában című magyar film forgatásán Tunéziában 1995-ben. A filmet Bujtor István rendezte, a forgatókönyv Rejtő Jenő regénye alapján készült. A külső jeleneteket Tunéziában forgatták (Fotó: MTI/Friedmann Endre) Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Szacsvay László Schneider Mátyás és Benedek Miklós Hyppolit szerepében 2006-ban (Fotó: MTI/Nándorfi Máté) Mint ismert, Balázsovits Lajos halála után választottak új tagot a nemzet színészei: Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Almási Éva, Csomós Mari, Tordy Géza, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Király Levente. Az eseményen személyesen megjelent Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya és Lehoczky Zsuzsa, a többiek telefonon keresztül kapcsolódtak be a tanácskozásba. Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya és Lehoczky Zsuzsa (Fotó: Nemzeti Színház) Idén Máthé Erzsi májusi halála után másodszor kellett új tagot választani a nemzet színészei közé. Akkor Balázsovits Lajos még telefonon szavazott, majd a társaság egyhangúan Udvaros Dorottyát választotta meg. Forrás: hirado.hu