Bemutatót tartottak az ünnepek veszélyeiről Heves megye tűzoltói

Tűzvédelmi gyakorlat. - A kép forrása: csepregikiki.hu

Teljesen kiégett egy berendezett szoba december 6-án Hatvanban, december 12-én pedig Bélapátfalván. Szerencsére ezek a tüzek csak azokon a bemutatókon égtek, az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A bemutatók alkalmával a tűzoltó szakemberek szemléltették, hogy egy kis figyelmetlenség is elég ahhoz, hogy a karácsonyfa lángra kapjon, a tűz átterjedjen a függönyre, majd a többi berendezési tárgyra. Néhány perc alatt a tűz elhatalmasodik, megsemmisül a nappali, vagy akár leég az egész ház. Kellő odafigyeléssel és óvatossággal a lakástüzek megelőzhetők – írja a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A felállított konténerben egy nappalit rendeztek be, melyet a tűz gyakorlatilag pillanatok alatt lángba borított a berendezési tárgyakkal együtt, amelyet a készenlétben lévő hatvani és bélapátfalvai tűzoltók gyorsan eloltottak. A bemutatón azt is szemléltették, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt, az túlhevül és lángra kap, az így keletkező tüzet pedig vízzel próbálja eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálja, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorja, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzcsóva csap fel. A legbiztonságosabb megoldás ebben az esetben az, ha a serpenyőnket, melyben meggyulladt az olaj, lefedjük egy fedővel és elzárjuk a tűzhelyünket. Az adventi koszorút még mielőtt meggyújtanánk, ne közvetlenül az asztalra helyezzük, hanem egy nem éghető fém vagy üveg tálcára. Soha ne tegyük függöny közelébe. Ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyát. Csillagszórót csak a felnőttek gyújtsanak, és soha sem a karácsonyfa vagy bármilyen gyúlékony anyag közelében. A magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő égősort szerezzünk be. Eldőlés ellen rögzítsük a fát, égő gyertyát ne helyezzünk annak ágaira. Az égő olajat tilos vízzel oltani! A tűz elalszik, ha fedőt, vagy vizes konyharuhát helyezünk a serpenyőre, ezáltal elvonjuk az égéshez szükséges levegőt. (Forrás: heol.hu)

Dr. Ördög István, a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke

Dr. Ördög István, a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke: nem kell szakképzett tűzoltónak lenni ahhoz, hogy a konyhában az étolaj használatakor figyelmesek és körültekintők legyünk, és az esetleg meggyulladó olajat azonnal letakarjuk éghetetlen anyaggal, azaz a kezükbe akadó legelső fazékfödővel. A fellobbanó lángtól a levegőt kell azonnal elzárni. Ez a lényeg. Gyertyát, csillagszórót csak felnőtt személy jelenlétében égessünk, nyílt lángot őrízetlenül hagyni tilos, továbbá a gyerek kezébe a gyufa nem való, azt olyan helyre tegyük, hogy a gyermek ne tudjon hozzáférni. Az elektromos karácsonyfa izzókészlet megvásárlásakor mindig kérjük az érintésvédelmet ellenőrző hatóság tanúsítványát arról, hogy az eszköz biztonságos. Az Ünnep öröme nem ok arra, hogy kárt, bajt és balesetet okozzunk. (KPE)