Belső vizsgálat indult az MSZP-ben a Korózs-videó miatt, a pártban nem vonják felelősségre a politikust

Fotó Magyar Hírlap

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a pártban egy kommunikációs stáb döntött annak a videónak az elkészítéséről, amelyben a magát mentősnek kiadó nő, Németh Athina szerepelt. Úgy vélekedett: párttársa, Korózs Lajos elkötelezetten, szakmailag magas színvonalon látja el feladatát és nem kell lemondania a történtek miatt. Arra a kérdésre, hogy ki a felelőse a videónak, az elnökhelyettes azt válaszolta: az, aki előkészítette és elkészítette. Kijelentette továbbá, hogy lesz vizsgálat és felelősségre vonás a pártban, de szerinte nem Korózs Lajos követte el a hibát.

A 168ora.hu úgy értesült, hogy Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő asszisztense, sajtósa készítette a videót. Szalay a lapnak mindössze azt mondta: „Én voltam a kamera végén.” Később Ujhelyi István a Facebookon azt közölte: Szalay Tamás Lajos a felvételhez mindössze technikai segítséget nyújtott a szabadidejében, annak előkészítésében és tartalmában semmilyen szerepe nem volt. „Minden egyéb, a videóval kapcsolatos kérdésben kérem, keressék az MSZP sajtóosztályát” – tette hozzá. Hasonlókat írt a Facebookon Szalay is.

A Hír TV úgy tudja: Tóth Bertalan pártelnök, Molnár Zsolt és Nyakó István hagyták jóvá a videót. Tóth Bertalan az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elismerte: látta a felvételt a publikálás előtt. Jelezte, hogy az MSZP belső, előzetes vizsgálata lezárult az ügyben, de amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy milyen személyi konzekvenciája lesz a történteknek, a pártelnök azt válaszolta: Korózs hitelességéhez nem fér kétség. Ha a videóban szereplő nő becsapta Korózs Lajost, azzal sokat ártott – húzta alá.

Korózs Lajos videónyilatkozatában kijelentette: amennyiben Németh Athina nem az, akinek kiadta magát, akkor kárt okozott a közéletnek és az MSZP-nek, és ezért vállalnia kell a felelősséget. „Ha a videóban felhasznált illusztrációs képek félrevezetőek voltak, és megbántottuk az OMSZ dolgozóit, akkor elnézést kérünk. De bocsánatot Kásler Miklósnak kell kérnie a gyógyulásra váró betegektől és az elhunytak családtagjaitól” – jelezte Korózs, aki nem mond le.

Egy fejléccel ellátott papírral próbálta igazolni a 24.hu-nak Németh Athina, hogy az egyik magánmentőszolgálatnál, az AMS Assistance Kft.-nél dolgozik – írja a portál. A lappal a társaság azt közölte: Németh Athina nem dolgozik és nem is dolgozott náluk. A mentőszolgálat ügyvezetője hozzátette: annyi információja van a nőről, hogy egyik volt kollégájuknak volt az ismerőse, vagy a barátnője. A Ripost cikke szerint semmiféle egészségügyi végzettsége nincs „az MSZP-s álmentősnek”.

Közben az Origo az „MSZP-közeli” hirklikk.hu keddi cikkére hívja fel a figyelmet, amelyben a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf megerősítette: Németh Athinán keresztül jutott el hozzájuk az egyik érintett család.

A Mandiner arról cikkez: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője már április végén felemlegette a Parlamentben a Németh Athina által az inkriminált videóban elmondottakat. Az atv.hu kiemeli: korábban a Financial Timesnak is nyilatkozott Németh Athina.

„Korózs Lajos épp az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó szakbizottságának elnöke. A történtek után esetleg nem kellene távoznia onnan?” – közölte a Facebookon a fideszes Kocsis Máté. Az LMP-s Ungár Péter bízik abban, hogy az MSZP álmentős videójának ügye nem marad következmények nélkül.

HIRKLIKK.HU, ATV.HU, 168ORA.HU, HIRTV.HU, 24.HU, ORIGO.HU, MANDINER.HU, RIPOST