Belebukhat az IMF-vezér a botrányba

Fotó: Ripost

Az amerikai szenátus külkapcsolati bizottságának demokrata elnöke és republikánus képviselője közösen sürgette Joe Biden elnököt, hogy “biztosítsa a teljes elszámoltathatóságot” a Világbank adatcsalási botrányában. A Világbank (WB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fő részvényesének számító Egyesült Államok reakciója megpecsételheti Kristalina Georgieva volt WB-elnök és jelenlegi IMF-vezető sorsát.

A testület elnöke, Robert Menendez demokrata szenátor és James Risch republikánus szenátor hétfőn közzétett levelében kijelentette, hogy Bidennek utasítania kell az amerikai pénzügyminisztériumot, hogy “gyorsan és kellő gondossággal végezze el a vizsgálatot, és szükség esetén biztosítsa a teljes elszámoltathatóságot”.

A botrány akkor robbant ki, amikor megjelent az amerikai WilmerHale-jelentés, mely egyértelműen kimondja, hogy a Világbank által készített Doing Business versenyképességi rangsor 2018-as jelentése során

A VILÁGBANK vezetése KONKRÉT NYOMÁST GYAKOROLT A KÉSZÍTŐKRE, HOGY JAVÍTSÁK KÍNA HELYEZÉSÉT.

A kirobbant botránynak külön súlyt ad, hogy a Világbank vezérigazgatója 2017-ben Kristalina Georgieva volt, aki ma már a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) tölt be hasonló tisztséget. Sőt, a WilmerHale vizsgálata

NÉV SZERINT IS MEGEMLÍTI ŐT, MINT AKI NYOMÁST GYAKOROLT A SZERVEZET ELNÖKÉRE, HOGY KÍNA ÉRDEKÉBEN LOBBIZZON.

Georgieva a WilmerHale vizsgálatában úgy fogalmazott, hogy a 2018-as jelentés készítésekor „a multilateralizmus volt veszélyben, a Világbank pedig komoly gondban lett volna”, ha nem sikerül a tervezett tőkét bevonnia. Később viszont tagadta a befolyásolási kísérletet, sőt, azt állította, hogy épp ő akarta megakadályozni a rangsor meghekkelését.

Egyelőre a világ vezetői vegyesen reagáltak a botrányra. Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis hétfőn találkozott Georgievával Washingtonban, és az ezután írt rövid támogató tweetjét inkább támogató hangvételű volt. Ugyanakkor az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának szóvivője, Alexandra LaManna szerint viszont a jelentés állításai elég súlyosak ahhoz, hogy megvizsgálják azokat. A szóvivő és az IMF sem volt hajlandó kommentálni a Bloomberg értesülését, miszerint Janet Yellen pénzügyminiszter nem fogadta Georgieva hívásait a botrány óta.

A két amerikai képviselő levelében úgy fogalmaz, hogy “egyelőre nem lehet tudni, hogy az állítások milyen hatással lehetnek nemzetközi pénzintézeteink és a Bretton Woods-rendszer erejére és hírnevére, de biztosan nem lesznek jók.”

Forrás: portfolio.hu