Béketárgyalások: Nem sikerült áttörést elérni, de az ukránok szerint történtek előrelépések

Fotó MTI, AP, Vadim Ghirda

Az ukrán fél szerint sikerült „bizonyos kedvező eredményeket elérni” a Fehéroroszországban tartott ukrán-orosz tárgyalások harmadik fordulóján hétfőn, miközben az orosz küldöttség szerint a tárgyalások „a várakozások alatt maradtak”.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja a három órán át tartó tárgyalások után a Twitteren közölte, hogy „elértek bizonyos eredményeket a humanitárius folyosók logisztikájával kapcsolatosan”. „Változtatásokat hoztunk, és hatékonyabb segítséget nyújtunk az Oroszországi Föderáció agressziójától szenvedőknek” – tette hozzá.

Olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a tűzszünet, folytatódni fog az intenzív párbeszéd” – tette hozzá.

Ezen a ponton a tanácsadó szerint egyelőre nincsen olyan eredmény, amely javítani tudna a helyzeten.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője a lengyel határ mellett fekvő Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban tartott tárgyalásról úgy fogalmazott: „Alatta maradt a várakozásoknak”. A diplomata bírálta, hogy egyetlen kijelölt humanitárius folyosó sem működik, és ezért az ukrán felet hibáztatta.

A Rosszija24 orosz televízió által közvetített sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy „legközelebb jelentősebb haladást sikerül elérni”. Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnöke, a küldöttség tagja közölte: naivitás lett volna azt várni, hogy hétfőn átfogó dokumentumokat írjanak alá. A közeljövőben folytatódik a munka – mondta.

Rövidesen sor kerül Fehéroroszországban a negyedik fordulóra is, a pontos időpontról rövidesen megállapodnak.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba hétfő délutáni tájékoztatása szerint az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen volt a civilek tervezett evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és a külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszer-szállítmányok bejuttatását.

Oroszország a háború leállításának feltételéül azt követeli, hogy Ukrajna alkotmányában rögzítse semleges státusát. Kijevnek el kellene ismernie a dél-ukrajnai Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását és a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Forrás: hirado.hu, MTI