Békéscsabán is megemlékeztek a székely szabadság napjára

Fotó: Papp Ádám

A székely szabadság napjára emlékeztek Békéscsabán a Kossuth téren, szombaton délután.

Az emlékezők székely és magyar zászlókat lengettek, mécseseket gyújtottak, valamint a székely himnuszt is elénekelték.

A székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja – hangzott el az eseményen.

A közel harminc éve Magyarországon élő, székely származású Kónya Kálmán hangsúlyozta: fontos a székely kultúra ápolása és továbbadása. Hozzátette, hogy a székely szabadság napja az 1854-es marosvásárhelyi kivégzéshez köthető.

– Azért ezt a napot választották, mert 1854. március 10-én végeztek ki három székely vértanút a marosvásárhelyi Postaréten. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Életüket adták a nemzeti önrendelkezésért, ezzel a bátorság és hűség példaképeivé váltak – fogalmazott Kónya Kálmán.

Herczeg Tamás szociális tanácsnok már arról beszélt, hogy korábban is hívtak székelyeket a megyeszékhelyre a kapcsolat erősítése érdekében.

– 2014-ben a Zenitre hívtunk amatőr fúvós zenekart Békéscsabára. Azt gondolom, hogy ez jó példája volt a határon túli kapcsolok ápolásának. A jövőben is tervezünk hasonló akciókat végrehajtani – emlékeztetett Herczeg Tamás.

(behir.hu)