Békéscsaba – Elkezdődött a szüret a Csabagyöngye szőlőültetvényen

Fotó: behir.hu

Békéscsaba közgyűlése 2010 májusában döntött arról, hogy Csabagyöngye ültetvényt létesít a megyeszékhelyen. A terveknek megfelelően a telepítés első üteme 2011 őszén, második üteme 2012 tavaszán zajlott le. Az ültetvényen nagyobb részben Csabagyöngye szőlőt, kisebb részben egyéb bor- és csemegeszőlőt és más gyümölcsöt termesztenek.

Azóta eltelt jó néhány év, ami tovább emelte a hozamot és a szőlő minőségét is. Az ültetvényen termett gyümölcsök nagy részét a megyében értékesítik. Az ültetvényen barackból és kétfajta szilvából is jó termés lett.

Tavaly részben egy zöldségesnek értékesítették a termést, majd pálinkát főztek a szőlőből – összesen 290 liter lett -, amit 2 és 5 dl-e üvegekben, kifejezetten promóciós célra használtak fel.  A gyümölcsből a gyermekélelmezés is kapott, így a bentlakásos, illetve nappali ellátásos intézményeknek, valamint a táborozó gyerekeknek is jutott a szőlőből.

Idén az ültetvényen a korábbi évekhez hasonlóan a közmunkaprogramban résztvevő foglalkoztatottak dolgoznak, ők gondoskodnak a termésről – hangsúlyozta a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere.

Vass Csaba arról is beszélt, hogy ebben az évben nem terveznek pálinkafőzést, hozzátette: még van a tavalyiból promóciós célokra.

– Az Élésker Kft.-vel egy szerződéskötés folyamatában vagyunk, nekik értékesítjük a termés nagy részét, de valamennyit most is kap belőle a gyermekélelmezési intézmény. A fennmaradó termést hordóban gyűjtjük, és azt a lakosságnak értékesítjük pálinkafőzés céljaira – mondta el a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere, Vass Csaba.

Tavaly 80 mázsa szőlő termett, idén ennél jobb és több termés várható – tette hozzá a projektmenedzser.

(behir.hu, Szendi Rita)