Bekérették az amerikai nagykövetet a II. János Pálról szóló film miatt

Forrás 777blog.hu

Behívatták a varsói amerikai nagykövetet a lengyel külügyminisztériumba az egyik lengyelországi tévécsatornán sugárzott film miatt, amelynek főszereplője II. János Pál. Az amerikai tulajdonban lévő TVN24-en leadott oknyomozó riportfilmben azt állították, hogy a néhai pápa még krakkói érsekként több pedofil pap ügyét is eltussolta.

Lengyelországban komoly tiltakozások voltak az amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízióban sugárzott, Szent II. János Pálról szóló film miatt. A szejm hamarosan határozatot fogadhat el az ügyben.

A helyi külügyminisztérium közleménye szerint Mark Brzezinski nagykövetet az egyik televíziócsatorna tevékenysége miatt kérették be a minisztériumba.

A csatorna működésének ugyanolyan következményei lehetnek, mint a lengyel társadalom megosztására és feszültségkeltésre irányuló hibrid háborúnak– áll a közleményben.

A nagykövetet tájékoztatták a következményekről, amelyek között Lengyelország elrettentőképességének, valamint a veszélyekkel szembeni ellenálló képességének gyengülését is megemlítették.

A lengyel diplomácia lépését azzal hozták összefüggésbe, hogy a TVN24 amerikai tulajdonú lengyel kereskedelmi hírtelevízió hétfőn egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyben azt taglalták, hogy a néhai Szent II. János Pál a pápává választása előtt, krakkói érsekként mit tudhatott a lelkészek által elkövetett pedofil bűntettekről.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán II. János Pál több felszólalását is felidézte, és a kommunizmus bukása előtti lengyelországi zarándoklatát bemutató videofilmet is megosztotta a Facebookon. Morawiecki elmondta: a háború ma nem csak Lengyelország keleti határain túl zajlik.

Sajnos léteznek olyan körök, amelyek nem katonai, hanem civilizációs háborút próbálnak kiváltani Lengyelországban – tette hozzá a kormányfő.

Megalapozatlan kompromittáció?

Megalapozatlannak minősítette azokat a híreket, amelyek szerint az egykori pápa pedofíliát tussolt volna el. Morawiecki kiemelte: a TVN filmjében egy kommunista állambiztonsági ügynök nyilatkozatával próbálják kompromittálni II. János Pált. A miniszterelnök úgy látja, a néhai pápa elleni támadásokat olyan körökből irányítják, amelyek „a hagyomány, a kultúra és a normalitás helyébe a társadalom többsége által eddig élt életet felforgató forradalmat” akarnak. 

Mateusz Morawiecki II. János Pál emlékezetének védelmére szólította fel a lengyeleket.

Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden azt nyilatkozta: II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője. A tekintélyét érő hazugságok szerinte felérnek egy „második merénylettel” a néhai pápa ellen – utalt az érsek a II. János Pálnak súlyos lőtt sebeket okozó, 1981-ben a vatikáni Szent Péter téren elkövetett támadásra.

A lengyel szejm már csütörtökön tárgyal a Szent II. János Pál jó hírnevének védelmét célzó határozattervezetről.

Forrás: index.hu

https://index.hu/kulfold/2023/03/09/pedofilia-papok-film-ii.-janos-pal-amerikai-nagykovet-lengyel-kulugyminiszterium/