Békemenetet tartottak japánban, az amerikai bázisok eltávolítását követelték

Fotó Jinhee Lee, NurPhoto via Getty Images

Több száz demonstráló vett rész az okinavai békementen, amely során helyi, amerikai katonai bázist, és a szigetcsoport legnagyobb béke emlékművét is érintették. A résztvevők szerint nem szabad megengedni, hogy Okinava újra csatatérré változzon. A békemenetet a Tajvan miatt kialakult feszült nemzetközi helyzet miatt is fontosnak tartották a szervezők.

Több száz demonstráló vett részt szombaton Okinava szigetén azon a békemeneten, amely során az amerikai támaszpontok eltávolítását követelték Japán legdélebbi, a szigettel azonos nevű prefektúrájából, valamint megemlékeztek a második világháború pusztításairól – számolt be az Aszahi Sinbun japán napilap angol nyelvű online weboldala, az asahi.com.

A menet – amely két útvonalon haladt – érintette a Távol-Kelet egyik legnagyobb amerikai katonai létesítményét, a főszigeten található Kadena Katonai Légibázist, valamint a prefektúra legnagyobb szabadtéri emlékhelyét, amelynek emlékművébe a második világháborúban Okinaván elesett katonák nevét vésték be azok nemzetiségétől függetlenül.

https://f18a181a22db76b99bcebb5e22707854.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Az esemény egyik szervezője, Nakaszone Tetszu közölte,

az amerikai támaszpontok 70 százaléka Okinaván összpontosul, ezért szeretnénk, ha az Okinaván kívül élő japánok is megértenék ennek fontosságát.

Egy résztvevő, Nisimoto Mari szerint

Okinava ismét csatatérré válhat, mivel a Japán Önvédelmi Erők most megerősítik a rakétavédelmi állásaikat, annak érdekében hogy megvédjék a Kjúsú szigetétől délnyugatra húzódó Nanszei-szigeteket

– olvasható az asahi.com cikkében.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, az észak-koreai rakétakísérletek miatt, japán rakétaelhárító ütegeket vezényeltek Okinava több pontjára. A helyi lakosság nyugtalanságát tovább fokozza, hogy Tajvan miatt egyre feszültebb viszony alakult ki Kína és az Egyesült Államok között.

Forrás: hirado.hu