Békekonferencia lesz Budapesten

Fotó: pecsma.hu

A világ minden tájáról érkeznek előadók, akadémikusok és szakemberek a Mathias Corvinus Collegium legújabb nemzetközi konferenciájára.

A Mathias Corvinus Collegium legújabb nemzetközi konferenciájának középpontjában a béke áll. A tehetséggondozó intézmény lapunknak eljuttatott közleményében azt írja, hogy a világ minden tájáról érkeznek előadók, akadémikusok és szakemberek. A témák fókuszában

a háború szörnyűségei, illetve a békéről történő diskurzus állnak.

A kétnapos eseményen az orosz-ukrán háború geopolitikai, társadalmi és gazdasági hatásaival, a békekötés feltételeivel és lehetőségeivel foglalkozik majd számos magyar és külföldi szakember. Az MCC Budapest Peace Forum konferenciát június 6-7. között tartják a tehetséggondozó intézmény budapesti központjában. 

Előadást tart többek között Dr. Jeffrey Sachs világhírű közgazdász, a Columbia Egyetem professzora és Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója és Dr. Arta Moeini, az Institute for Peace & Diplomacy (IPD) kutatási igazgatója, a Kaliforniai Berkeley Egyetem alumnája. Az Ázsiát érintő kérdésekbe a koreai Dr. Joon Hyung Kim, a Handong Global Egyetem professzora, a Koreai Nemzeti Diplomáciai Akadémia korábbi kancellárja, valamint Dr. Akihiro Iwashita a Hokkaido Egyetem professzora nyújt majd betekintést. A konferencián az államszuverenitás elméleti kérdéseiről értekezik Dr. Miguel Ayuso-Torres, a Comillas Pontificial Egyetem oktatója és Dr. Sanjay Kumar Pandey Újdelhiből, aki a Jawaharlal Nehru Egyetem professzora. Christopher Davis, a Harvard Egyetem, illetve a Cambridge Egyetem öregdiákja, jelenleg az Oxford Institute of Population Ageing csoport munkatársa pedig a háború történeti megközelítését vizsgálja majd. 

Természetesen a rendezvényen szóba kerül majd a háború okozta energiaválság is, amiről Renaud Beauchard, a Világbank korábbi tanácsadója; Shaun Riordan, a Chair for Diplomacy and Cyberspace igazgatója; Dr. Tuomas Malinen, a a GnS Economics vezérigazgatója, a Helsinki Egyetem docense osztják meg tapasztalataikat. A 21. századi hadviselésről a többi között Dr. Omar Ashour, a Doha Institute for Graduate Studies biztonság- és hadtudomány szakának professzora beszél majd. A rendezvényen tiszteletét teszi Dr. Suay Nilham Acikalin, az Ankara Haci Bayram Veli Egyetem igazgatóhelyettese is –jelezték.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230417_beke_konferencia_mcc_mathias_corvinus_collegium