Békefenntartók napjának adott otthont Pákozd

A kép forrása: feol.hu

Idén a pákozdi Katonai Emlékpark adott otthont a Magyar Honvédség által szervezett Békefenntartók Napjának. Az ünnepségen rótták le tiszteletüket a jelenleg is szolgáló bajtársak előtt, illetve emlékeztek azokra a katonahősökre, akik életüket áldozták a békéért.

Az elismerések átadása. – A kép forrása: honvedelem.hu

„Őrzők, vigyázzatok a strázsán!” –Ady Endre intelmével köszöntötte a békefenntartó katonákat Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke a Békefenntartók Napja alkalmából rendezett ünnepségen, a pákozdi Katonai Emlékparkban. – Ennél keresve sem lehetne jobb hitvallást találni a békefenntartók számára – fogalmazott az altábornagy, aki emlékeztetett arra, hogy napjainkban is számos békefenntartó misszió működik, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján. E pillanatban is több ezer fegyvertelen katonai megfigyelő, s több tízezer fegyveres békefenntartó katona – köztük hétszáz magyar honfitársunk – néz szembe a veszélyekkel. A magyar békefenntartók az elmúlt évtizedekben sok helyen vigyázták, s vigyázzák a törékeny békét. Mihócza a békefenntartókat így jellemezte: ők azok, akik eddig is, s ezután is reményt jelentenek az ott élőknek. Szétválasztják és tárgyalóasztalhoz ültetik a szemben álló feleket, segítik a segélyek szétosztását, részt vesznek a fegyverek begyűjtésében, valamint akadályozzák a konfliktusok elmélyülését. A békefenntartókról a megemlékezés tizenhét évre tekint vissza. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2002. decemberében döntött arról, hogy május 29-ét a Békefenntartók Nemzetközi Napjává nyilvánítja, 2004 óta pedig Magyarország is ezen a napon ünnepeli a magyar békefenntartó katonákat. A magyar békefenntartói szerepvállalás nem új keletű, hiszen története a 19. századig nyúlik vissza. Kréta szigetén már 1896-ban jelen voltunk, ettől az időponttól számítható, hogy magyar katona szinte minden földrészen részt vállalt a béke fenntartásában. A magyar békefenntartókat Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka levélben köszöntötte. ”Hazánk a NATO és az Európai Unió tagjaként azóta is jelentős szerepet vállal a világ különböző válsághelyzeteinek rendezésében, megoldásában, a konfliktus-sújtotta térségek életének normalizálásában. Napjainkban is mintegy ezer bajtárs szolgál a világ minden pontján annak érdekében, hogy megteremtse vagy fenntartsa a békét. Azt a békét, amely nekünk a mindennapjaink része.  – Többek között ezekkel a szavakkal kívántak erőt, egészséget a katonáknak a Magyar Honvédség vezetői. Az ünnepségen elismeréseket is átadtak magyar békefenntartóknak. Róluk és bajtársaikról Mihócza Zoltán altábornagy mondta azt, hogy „a katonák a fegyveres erejüket hazájuk, nemzetük érdekében alkalmazó hazafiak, akik ismerik igazán a háborúk és a fegyveres harcok veszélyeit és annak súlyos következményeit. Így hát az igazi jó katona a béke egyik legjobban elkötelezett híve. Erejét és képességeit nemzete békéje érdekében tartja magas színvonalon. A magyar honvédek pedig elkötelezettek. A hazájukat szerető, igaz ügyet szolgáló jó katonák.” (Forrás: feol.hu – S. Töttő Rita)

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Polgári Kisgazdák Fejér Megyei Szervezetének az elnöke, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának a tagja és az Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ez elnöke – A kép forrása: horvathmikloscsaba.hu

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Polgári Kisgazdák Fejér Megyei Szervezetének az elnöke, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának a tagja és az Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ez elnöke: a Polgári Kisgazdák nagy tisztelettel adóznak a Magyar Honvédség katonáinak a békefenntartó munkájához, és kegyelettel emlékeznek meg azokról a magyar honvédekről, akik életüket áldozták a hősies békefenntartó munkájuk során. (KPE)