Béke nélkül nincs újjáépítés

Fotó Világbank

Tűzszünet és a béketárgyalások kellenek ahhoz, hogy Ukrajna újjáépítése érdemben elkezdődhessen – jelentette ki Tóth Tibor a 3. Ukrán Miniszteri Kerekasztal ülése után Washingtonban.

Emlékeztetett: Magyarország a háború előtt is aktívan segítette Ukrajnát, többek között az európai uniós makro-pénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével, és a segítségnyújtásunk a háború kitörése után is folyamatos. A Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén vesz részt.

A háború kitörése óta Magyarország csaknem 44,5 milliárd forintot fordított Ukrajna megsegítésére – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja a háború áldozatait és továbbra is elkötelezetten kiáll az agressziót elszenvedett ukrán emberekért. Tóth Tibor hangsúlyozta: fontos, hogy Ukrajna újjáépítésekor a háború által kevésbé érintett országrész, azon belül a kárpátaljai régió fejlesztési igényeit is figyelembe vegyék. Mint mondta: a Világbank és a háború sújtotta országgal szomszédos államok közötti intenzív tárgyalások által összehangolhatóak az újjáépítéssel kapcsolatos beruházások, különös tekintettel az infrastruktúrafejlesztésekre. A Világbank márciusi becslése szerint 411 milliárd dollárba kerülhet Ukrajna újjáépítése a háború után, ez az összeg keleti szomszédunk 2022-es várható GDP-jének több mint 2,5-szerese.

Az államtitkár az eseménysorozathoz kapcsolóan összesen 21 megbeszélést folytat az IMF és a Világbank vezetőivel, közgazdászokkal és befektetőkkel. A találkozókon kiemelte: 2022-ben a gazdaság a háború ellenére 4,6%-on teljesített, annak ellenére, hogy Magyarország továbbra sem kapta meg a neki járó helyreállítási forrásokat. 2023-ban a növekedés 1,5% körül alakulhat, jövőre pedig visszatérhetünk a világjárvány előtti, 4% körüli növekedési pályára– tette hozzá. Megjegyezte: a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb becslése szerint is Magyarország idén elkerüli a recessziót.

Forrás: Pénzügyminisztérium, kormany.hu