Bekapcsolta Kína a mesterséges Napot, 403 másodpercig termelte a korlátlan energiát

A kép forrása: alternativenergia.hu

A kínai fúziós erőműben sikerült új rekordot felállítani. Bár más országok tudósainak már sikerült hosszabb ideig működtetniük az erőművet, a kínaiak szerint a hangsúly a plazma minőségén van.

Kínai források szerint a mesterséges Napnak nevezett fúziós erőmű, az East (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) újabb rekordot állított fel. Ezúttal a leghosszabb ideig tartó zárt plazmareakciót állította be. Míg 2017-ben 101 másodpercig tudták fenntartani a plazma állapotát, most ezt 403 másodpercig sikerült megtenni.

Bár más kísérleti erőművek hosszabb ideig tudják fenntartani a plazmát, a kínai plazmafizikai intézet igazgatója, Szung Jüntao szerint a lényeg az, hogy mennyire teljesül a plazmabezárás. A South China Morning Postnak úgy nyilatkozott, minél nagyobb a plazmabezárás, a plazma sűrűsége és hőmérséklete annál jobban megnő.

A magfúzió alapvetően abban különbözik a maghasadástól, hogy az energia az atomok összeolvadásával keletkezik. Ez a folyamat sokkal több energiát termel, mint a maghasadás, nem hoz létre mérgező hulladékot, nem fenyeget a leolvadás veszélye, és csaknem korlátlan energiaforrást biztosít. Ehhez azonban olyan körülményekre van szükség, amelyek jellemzően csak a csillagok magjában találhatók meg.

A szerkezet belsejében gáznemű hidrogén jelenti az üzemanyagot, ami olyan nagy hőnek és nyomásnak van kitéve, hogy plazma válik belőle. Ez melegebb, mint a Nap magja, így tökéletesek a körülmények a magfúzió számára. A plazmát eközben erőteljes mágnesekkel irányítják, hogy ne érjen a falakhoz.

A probléma jelenleg az, hogy a plazmaállapot fenntartása több energiát igényel, mint amennyit ki lehet nyerni az erőműből. A helyzet azonban biztató, az Egyesült Államok ugyanis nemrég bejelentette, sikerült több energiát kinyerni egy hasonló folyamatból, mint amennyit igényelt a beindítása, fenntartása.

Ha ezt sikerülne ipari méretekre skálázni, a fúziós erőművek megoldhatnák a világ energiaellátási problémáit.

Forrás: hvg.hu

https://hvg.hu/tudomany/20230414_kina_mesterseges_nap_fuzios_eromu_east_tokmak?fbclid=IwAR00euupJRG_fp4_xJOfvmSLeRzarhdizm5vFLNmuwwoH-vfazCLPxNe-8g4