Bejelentették a zárlatot: az iskolák egy hónapra, az üzletek két hétre bezárnak

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. - A kép forrása: mfor.hu

A romló járványhelyzet további szigorításokat tesz szükségessé.

 • Gulyás Gergely szerint az Európai Néppárt frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatok elkészítésével foglalkozik, ráadásul ez akkor különösen sérelmes, amikor kifejezetten egy párt ellen hozzák ezeket. A miniszer úgy látja, hosszú ideig adtak az EPP-nek esélyt arra, hogy a saját jövőjét úgy határozza meg, hogy abban egy a migrációt elutasító, kereszténydemokrata értékeket fontosnak tartó, a nemzeti szuverenitás létezését nem vitató pártnak is helye legyen. Leszögezte, hogy a Fidesz a legsikeresebb és legnagyobb pártja a családnak, ezért próbáltak konstruktív tárgyalásokat folytatni, de úgy látják, hogy az EPP a balliberális erőkkel kíván együttműködni, és nem hagy teret a hagyományos néppárti értékeket képviselőknek, amilyen a Fidesz is.

 • A karmelita kolostorban tartott Kormányinfó befejeződött, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő visszament a jelenleg is tartó kormányülése.

 • A vakcinaigazolványnál uniós, egységes szabályozás még nem létezik. A német kancellár azt mondta, hogy nemzeti szinten kell egyelőre szabályozni, és viszonossági alapon kell elfogadni a vakcinaigazolásokat. Ehhez Magyarország is tartja magát, egyben bíznak abban, hogy hamarosan lesz egységes igazolás.

  Az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, így továbbra is biztosított az egészségügy működése Gulyás Gergely szerint. A miniszter ezen a ponton kiemelte, hogy már nem része a rendszernek a hálapénz intézménye.

  A nyitás már március 22-vel meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten – mondta el Gulyás Gergely, aki arra kért mindenkit, aki tud, vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert számítani fog a nyitásban a magyarok véleménye. A nemzeti konzultációt még március 15-ig ki lehet tölteni.

  Gulyás Gergely a romló járványadatok és a vakcinahelyzet ismertetése után rögtön bejelentette a friss döntéseket:

  • Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. A digitális oktatás részleteit kidolgozzák.
  • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Ezalól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Ugyanebben az intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység másfél méteres távolságtartással lehetséges.
  • Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében.
  • A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia.

   A vakcinaigazolványnál uniós, egységes szabályozás még nem létezik. A német kancellár azt mondta, hogy nemzeti szinten kell egyelőre szabályozni, és viszonossági alapon kell elfogadni a vakcinaigazolásokat. Ehhez Magyarország is tartja magát, egyben bíznak abban, hogy hamarosan lesz egységes igazolás.

  Forrás: index.hu, SIKI, NMS,HA