Beavatkozás a választási kampányba/ Immár harmadszor is vádat emeltek Donald Trump ellen

Fotó EPA, Jim Lo Scalzo

Négy hónapon belül harmadszor emelt bűnvádat az ügyészség Donald Trump ellen kedden, a szövetségi ügyészség ezúttal a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban állítaná bíróság elé a volt amerikai elnököt.

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump volt amerikai elnök beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én. Az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith indítványa négy vádpontot tartalmaz, többi között az Egyesült Államok rovására bűnszövetkezetben elkövetett csalást és hivatalos eljárás akadályozását.   

A vád szerint Donald Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyert, és állítása valótlanságával ő is tisztában volt. Továbbá a vádirat szerint 2021. január 6-án a tüntetések jelentette káoszt a volt elnök arra próbálta felhasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a kongresszusban.   

A 45 oldalas vádirat Donald Trump mellett hat bűntársat említ, köztük a volt elnök jogászait és egy politikai tanácsadót, de neveket nem tartalmaz.   

Donald Trump az újabb vádemelést a választási kampányba való beavatkozásnak nevezte, a vádiratot pedig „hamisnak”.   Közleményében azt a kérdést tette fel, hogy az ügyészség miért várt két és fél évet, hogy vádat emeljen ellene a 2020 végén és a 2021 elején történtek miatt. Azt írta, hogy ügyészségi hatalommal való visszaélés történt.   

Donald Trump jelenleg messze a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns a republikánus választók körében a 2024-es elnökválasztásra.  

Donald Trumpnak csütörtökön, helyi idő szerint a délutáni órákban kell megjelennie a fővárosban, Washingtonban a bíróságon, hogy hivatalosan ismertessék vele a vádakat.  

Jack Smith különleges ügyészt tavaly nevezte ki Merrick Garland igazságügyi miniszter a Donald Trump ellen folyó vizsgálatok felügyeletére. Ennek keretében indult júniusban szintén szövetségi bűnvádi eljárás a volt elnök ellen az otthonában tárolt, elnöki időszakából származó minősített iratok ügyében. A vádirat 37 vádpontot tartalmazott, amelyet az ügyész a múlt héten további hárommal egészített ki.  Még áprilisban New Yorkban egy kerületi ügyész emelt bűnvádat Donald Trump ellen, akkor a többi között pénzügyi visszaélés vádjával egy színésznőnek kifizetett hallgatási pénzek ügyében. Ez a vádirat 34 vádpontot tartalmaz.   

Donald Trump eddig minden bűnvádban ártatlannak mondta magát.

Forrás: baon.hu

https://www.baon.hu/orszag-vilag/2023/08/immar-harmadszor-is-vadat-emeltek-donald-trump-ellen#google_vignette