Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Fotó Cseke Csilla, MTI

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó Katalin erről már korábban, egy beszélgetés során árulta el, hogy a BioNTech-nél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott két évvel ezelőtt.

A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanóma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket , amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni.

– számolt be a vírus elleni kutatási munkájáról részletesen a Széchenyi-díjas kutatónő, aki azt is elárulta, nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát, de már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét vizsgáljál az mRNS-sel.

Elsőként, június 18-án Németországban egy melanómás beteg kaphatta meg a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját.

A BNT111-et a vizsgálat során egy immunonkológiai szerrel, Libtayoval kombinálták. A tesztekbe 120 beteget vonnak be, tesztelik majd, hogy hogyan működik a két szer együtt, valamint, hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid-19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb

– mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

A BioNTech-nél nemcsak ez az egyetlen tesztelés az mRNS- technológiával karöltve. Más onkológiai vakcinák tesztelése is zajlik, amelyekkel a következő 5 évben a humán vizsgálatok előrehaladottabb szakaszába kívánnak érni, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek.

Az mRNS-alapú oltások az elképzelések szerint rugalmasságuknak köszönhetően daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek, sőt akár személyre szabott rákvakcinák formájában is.

A lap kitér arra is, hogy az mRNS-vakcina technológia nagyon ígéretes, nagy erővel zajlanak a rákgyógyító vakcinák tesztelései, de a legfontosabb, hogy a klinikai 3. fázisú nagymintás teszteken is hatékonynak, valamint biztonságosnak mutatkozzanak. A tömeges gyártás azonban még sok időt vesz igénybe, és nem minden ország rendelkezik mRNS vakcina gyártására alkalmas gyárral.

(Borítókép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Budapesten 2021. május 27-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Forrás: index.hu, Forgács Marietta